Uzmanlardan dikkat çeken uyarı: O besinler kan pıhtılaşmasına sebep oluyor

Günümüzdeki ciddi sağlık sorunlarından birisi olan kan pıhtılaşması, sağlıksız ve kötü bir yaşam tarzı neticesinde ortaya çıkıyor. Uzmanlar ise damarlardaki kanın pıhtılaşmasına neden olacak bazı besinler konusunda uyarılarda bulunuyor.

07.10.2022-11:30 - (Son Güncelleme: 07.10.2022-16:51) Uzmanlardan dikkat çeken uyarı: O besinler kan pıhtılaşmasına sebep oluyor

Kanın koyulaşarak küçük kan kümeleri haline gelmesi anlamına gelen kan pıhtılaşması, günümüzdeki ciddi sağlık sorunlarından biri olarak göze çarpıyor. Vücutta bir yara olması durumunda hayat kurtarıcı bir özellik olan kan pıhtılaşması, akciğer veya kalp gibi hayati organlara giden damarlarda gerçekleştiği takdirde ciddi bir tehdit haline geliyor. Uzmanlar ise damarlardaki kanın pıhtılaşmasına neden olacak bazı besinler konusunda uyarılarda bulunuyor. 

Sakatlığa hatta ölüme sebep olabilir

Doktor Justine Butler, verdiği bir röportajda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Kan pıhtılaşması konusunda riski düşürecek yöntemlerden bahseden Butler, "Damarlardaki kan pıhtıları (venöz tromboembolizmler veya VTE'ler) genellikle yaralanma, uzun süreli yatak istirahati veya uzun süreli hava yolculuğu ile ilişkilidir. Ancak araştırmalar, sağlıklı beslenmenin riski düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Derin ven trombozu veya DVT, bir VTE türüdür ve derin bir damarda (genellikle bacaklarda) bir kan pıhtısı oluştuğunda ortaya çıkar. Pıhtı kopar ve akciğerlere giderse, pulmoner emboli adı verilen yaşamı tehdit eden bir durum olan kan akışını engelleyebilir. Genellikle teşhisi zor yapılan bu ciddi ama önlenebilir sorun, sakatlığa ve ölüme neden olabilir." dedi.

Kan pıhtılaşması

İşlenmiş etler riski artırabilir

Dr. Butler’ın ifadelerine göre;  kırmızı ve işlenmiş et kan pıhtılaşması riskini artırabilir. Araştırmalar, yaşam tarzı ve diyet faktörlerinin (örneğin obezite, kötü beslenme, sigara ve egzersiz eksikliği) VTE'lerin neredeyse yarısına katkıda bulunabileceğini gösteriyor.

Minnesota Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'ndan yapılan önceki araştırmalar, kırmızı ve işlenmiş et içeren Batı tarzı diyetlerin artan VTE riski ile bağlantılı olduğunu buldu. Tersine, bol meyve ve sebze içeren diyetler daha düşük bir riskle ilişkilendirildi.

O besinleri bol bol tüketin

Sağlığınızı korumak ve hastalık riskinizi azaltmak için bol meyve ve sebze, bakliyat (bezelye, fasulye ve mercimek), tam tahıllı gıdalar (kepekli ekmek, kepekli makarna ve esmer pirinç) ve fındık ve tohum içeren bir diyet öneriliyor.

Atardamarlarınızı kan pıhtılarına karşı korumak için iyi bir B12 vitamini ve omega-3 kaynağı (keten tohumu yağı ve ceviz) çok önemlidir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal