Altın fiyatlarında ibre tersine döndü: Gram altında yükseliş sürüyor! Altında ralli olacak mı?

Gram altın başta olmak üzere tüm altın fiyatlarında yukarı yönlü gidişat devam ediyor. Yatırımcılar altın fiyatlarındaki yükselişin devam edip etmeyeceğini merak ederken, uzmanlar bugün açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinin beklenenden zayıf olması durumunda altında ralli olacağını ön görüyor. İşte son gelişmeler...

07.10.2022-11:04 - (Son Güncelleme: 07.10.2022-16:53)

Son dönemde yeniden yükseliş gösteren altın fiyatlarındaki son durum yatırımcılar başta olmak üzere milyonlarca vatandaşın gündeminin en üst basamağında kendisine yer edindi. Geçtiğimiz hafta 1614 dolar seviyelerinde dolaşan Ons altın, bu hafta yükselişine devam ederek 1730 dolar seviyelerine kadar geldi. Yatırımcılar altın fiyatlarındaki yükselişin devam edip etmeyeceğini merak ederken, uzmanlar bugün açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinin beklenenden zayıf olması durumunda altında ralli olacağını ön görüyor. 

Gözler ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinde 

Dünya piyasalarında İngiltere'nin vergi indirim paketini ertelemesiyle başlayan iyimser hava sterlindeki değer kazanımının ivme kaybıyla zayıfladı. Ayrıca yetkililerden para politikasında değişim yönünde bir açıklama gelmemesine rağmen Fed başta olmak üzere merkez bankalarına resesyon endişeleri nedeniyle faiz artırımı yavaşlatabileceği yönündeki değerlendirmeler etkili olmuştu. Ancak bu hafta ABD özel sektör istihdamının beklentilerin üzerinde gelmesi bu algıyı biraz azalttı. Bu durum ABD tarım dışı istihdamı için de temkinli bekleyişi öne çıkardı.

Altın fiyatları

Altında ralli olacak mı?

RJO Vadeli İşlemleri kıdemli piyasa stratejisti Bob Haberkorn, "İstihdam verileri Fed'in sıkılaştırma politikasına daha fazla açıklık getirebilir. İstihdam verileri beklenenden daha zayıf çıkarsa, altın ralli yapacak. Çok daha güçlü çıkarsa Fed'in şahin politikasının devamına işaret edip altını düşürür" yorumunda bulunuyor. Altının kritik bir direnç olan 1.670 doları aşmasının ardından diğer ara direnç noktalarını hızlı bir şekilde kırarak 1.725 dolar bandına gelmesinin önemli olduğunu söyleyen Haberkorn, bu seviyenin üzerinde kapanışlar yapılması 1.738 ve 1.754 dirençlerini gündeme getirebilir. Geri çekilmelerde ise 1.720 ve 1.704 önemli destekler olarak gösteriliyor.

Gram altında 1031 dolar seviyesi önemli bir direnç noktası olarak kabul ediliyor.

Piyasalar temkinli duruşunu sürdürüyor

Altın fiyatlarında düşüş beklentisini sürdüren finans kuruluşlarından Commerzbank'taki stratejistler doların baskı kurmaya devam edeceğini belirterek altın tahminlerini düşürüp şöyle konuştular:

 "Fed fonlama faizinin 2023 baharına kadar yüzde 5'e çıkmasını, yani mevcut seviyesinden 175 baz puan daha yükselmesini bekliyoruz. Bu nedenle ABD doları, bir süre daha güçlü kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu yıl sonu için altın fiyat tahminimizi aşağı yönlü revize ederek ons başına 1.700 dolara (önceden 1.800 dolar) revize ediyoruz. 2023'ün sonuna kadar altının ons başına 1.800 dolara (daha önce 1.900 dolar) tırmanmasını bekliyoruz." TD'den 1.580 dolar uyarısı TD Securities stratejistleri de altında yaşanan son rallinin 1.580 dolara doğru tersine dönebileceği uyarısı yapıyor. Kuruluş, 1.763 dolarda güçlü bir direnç bekliyor. TD analistleri, Fed'in faizleri yüzde 4.5'in üzerine taşımaya yönelik şahin planına bağlı kalmaya ve enflasyon düşene kadar bu mod hareket edeceğine inanıyoruz. Bu ortamda altının gücünü kaybedeceğini ve önümüzdeki aylarda yeniden 1.580 dolarlık hedefimize doğru geri çekileceğini öngörüyoruz" 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal