Uzmanlardan Açıklama Geldi! Müsilaj Balıkları Zehirledi mi?

Son zamanlarda Marmara Bölgesini tesiri altına alan müsilaj balık satışlarını da kötü yönde etkiledi. Deniz salyasının balık ölümlerine yol açtığı iddiaları, halkı balık tüketimi hususunda kaygıları beraberinde getirdi.

09.06.2021-12:15 - (Son Güncelleme: 09.06.2021-12:32) Uzmanlardan Açıklama Geldi! Müsilaj Balıkları Zehirledi mi?

Marmara Denizi ile Çanakkale Boğazı’nda tesirini her geçen gün artıran müsilajın balık ölümlerine yol açtığı iddiaları, vatandaşları balık tüketimi hususunda endişelendirdi.

BALIK SATIŞLARI OLDUKÇA AZALDI

Müsilajın (deniz salyası) balıkları zehirlediği söylentilerinin ardından Çanakkale'de balık satışları adeta durdu.

Balıkçılar, deniz salyasının gündeme gelişinin akabinde, halkın balık satın almaktan geri durduğunu ifade etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, deniz salyasının balıklarda zehir etkisi oluşturmasına imkan olmadığını dile getirdi.

Müsilajın çıkma sebebinin denizlerdeki azot ve fosfor kirliliği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayaz, şu ifadeleri kullandı:

''BALIKLARDA HERHANGİ BİR RİSK OLMASINDAN BAHSETMEK SÖZ KONUSU DEĞİL''

''Müsilaj, fitoplanktonların yüksek derecede artmış olması sonucu girdiği stresten dolayı, kendini korumak için ölmeden önce salgıladığı bir sıvı. Müsilajın şeker bazlı bir sıvı olduğunu söyleyebiliriz. Şekerin balıklara zehir etkisi olması mümkün değil. Bunları parçalamak için bakteri çökecek ama bunun zehir etkisi olması mümkün değil. Balıklarda herhangi bir risk olmasından bahsetmek söz konusu değil.

''İNSANLARIMIZ GÜVENLE BALIK TÜKETEBİLİRLER''

İnsanlarımız güvenle balık tüketebilirler. Dünyanın en değerli besini balıktır. Son zamanlarda yaşadığımız illet hastalığı atmamızda, vücudumuzun ihtiyacı olan en değerli besin balıktır. İnsanları speküle ederek ‘balıkları yerseniz hastalık bulaştırır’ gibi sözler doğru değildir. İzmit Körfezi’nin çok kirli olan bir bölgesi var, bu bölgede de zaten balıkçılık faaliyeti yok.

''AŞIRI KİRLENEN ORTAMDA BALIK DURMAZ''

Zaten habitat bağımlı türlerde olsa çok aşırı kirlenen ortamda balık durmaz. O bölgeyi terk eder. Bir de bu hareket eden göçmen balıklarda bu söz konusu değil. Bu olumsuz durum balık fiyatlarına yansıdı. Biz ağlarımızı denize atamıyoruz, 4 aydan beri felç olduk. Ama bu balıkların hastalık bulaştırması gibi bir şey söz konusu değil.''

''İŞLERİMİZ ÇOK KÖTÜ''

Uzmanlardan Açıklama Geldi! Müsilaj Balıkları Zehirledi mi?54

Balıkçı Özkan Kaşıkçı, deniz salyasının balık satışlarını olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Vatandaş, balık almaktan ve balık yemekten korkar oldu. Bu yüzden işlerimiz yüzde 90 civarında düştü. Bizi aşırı etkiledi. Ne zamana kadar gideceğini bilemiyoruz. Balıkların zehirlenmesi gibi bir durum yok. Balık şu anda ülkemizde en doğal besin olarak gösteriliyor. Bunu tüketmekten herkes korkuyor. Aslında korona dolayısıyla daha çok balık tüketilmesi gerekli. Vatandaşımız korktuğu için balıkhaneye gelemiyor. Bu yüzden de bizim işlerimiz çok düştü” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal