Uzmanlara Göre Doların Yönü Ne Tarafa Olacak, Erdoğan’ın Körfez Ziyareti ve Faizsiz Kredi Dövizi Etkiler mi?

Ekonomik reform paketinin açıklanmasıyla birlikte dövizde yaşanan hızlı düşüş yerini yükselişe bırakabilir mi? Erdoğanın Körfez bölgesine yapacağı ziyaret dövizde nasıl bir etki yaratabilir? İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde.

04.01.2022-16:26 - (Son Güncelleme: 04.01.2022-16:30) Uzmanlara Göre Doların Yönü Ne Tarafa Olacak, Erdoğan’ın Körfez Ziyareti ve Faizsiz Kredi Dövizi Etkiler mi?

Doların hızla yükselişi Erdoğan’ın ekonomik reform açıklamalarıyla birlikte 17-18 lira bandından bir gecede hızla düşüş yaşayarak 11-12 lira bandına kadar inmişti. Piyasaya sürülen Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı ürünü olumlu yanıtlar almış ve bir günde 1 milyar doların üzerinde yabancı para vatandaş tarafından bozdurularak Türk Lirasına çevrilmişti. Türk Lirası cephesinde esen bu olumlu rüzgar Maliye Bakanı Nureddin Nebati’in peşi sıra yaptığı destekleyici açıklamalarla güçlenmiş ve vatandaşın Türk Lirasına olan güveni temin edilmişti. Son zamanlarda en çok merak edilen soru ise Türk Lirası’nın önümüzdeki günlerde hangi yönde seyredeceği. Uzmanların bu konuda çeşitli ön görüleri mevcut. 

DOLAR KISA VADEDE VE UZUN VADEDE NE KADAR OLUR?

Doların ne kadar olacağı en fazla merak edilen soruların başında geliyor. Uzmanların büyük bir çoğunluğu Doların kısa vadede ve önümüzdeki birkaç yıllık dönemde 10 Liranın altına düşmeyeceği yönünde. Asgari ücretin son 19 yıldaki en yüksek zammı yaşaması ve ihracat yapan üreticilerin maliyetlerine direkt etki etmesi göz önünde bulundurulduğunda dövizin 10 lira bandının altına inmesi Türkiye’nin ihracat odaklı ekonomi modeline ters görünüyor. Merkez Bankası’nın önümüzdeki günlerde hızlı bir düşüş yaşanması durumunda dolar satın alarak müdahale edeceği de biliniyor. Uzmanların önümüzdeki 1 yıl içerisinde ortalama olarak 12-13 lira arasında seyredeceği ve Merkez Bankası tarafından da bunun para politikası olarak benimseneceği ortak bir görüş olarak medyada paylaşılıyor.

Dolar ne kadar olur?

HALK BANK’IN FAİZSİZ DÖVİZE VE ESNAFA ETKİ EDER Mİ?

Ekonomide ortaya konulan reformist hareketlere bir de esnafa sağlanacak faizsiz kredi eklendi. Önümüzdeki günlerde üst limit 100 bin lira olmak kaydıyla esnafa kullandırılmaya başlanacak olan krediyle hükümet, esnafın dövizdeki dalgalanmadan yaşadığı sıkıntılara merhem olmayı planlıyor. Faizsiz kredinin koşulları ve kimlerin kullanabileceği yönünde bilgiler önümüzdeki günlerde netlik kazanmış olacak.

Halkbank faizsiz kredi

KÖRFEZ ÜLKELERİNE YAPILACAK ZİYARET EKONOMİYE CAN VERİR Mİ?

Erdoğan’ın iş adamlarıyla yaptığı toplantıda bir iş adamından aldığı soruya cevaben yakın zamanda Suudi Arabistan’a bir ziyaret gerçekleştireceğini söylemesi ve burada bir takım temaslarda bulunacağını bildirmesi de ekonomistler tarafından “sıcak para gelebilir” şeklinde yorumlanıyor. Suudi Arabistan’la yaşanan siyasi krizlerin ardından ilişkiler neredeyse durma noktasına gelmiş, Suudlar Türkiye’ye ve Türk mallarına karşı çeşitli ambargolar uygulamıştı. Özellikle Erdoğan’ın Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak Suudi Arabistan yönetimine mesafeli durduğu da biliniyordu. Yönünü Suudi Arabistan’a dolayısıyla Körfez ülkelerine çeviren Erdoğan’ın bu bölgede nasıl bir temas gerçekleştireceği merak konusu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Türkiye için önemli bir Pazar ve önemli bir ham madde tedarikçisi olan ama Cemal Kaşıkcı olayından beri bu ülkeyle ticari temasların neredeyse durma noktasına gelmesi bu ziyareti önemli kılıyor. Olumlu gelişmelerin direkt olarak piyasalara etki etmesi hatta bölgeden Türkiye’ye sıcak para akışının sağlanması da mümkün.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal