2022 İmam ve Vaiz Maaşları Ne Kadar?

Enflasyon rakamları belli olduktan sonra memur maaşları da güncellendi. Gelen zamlar sonucunda imam ve vaiz maaşlarının ne kadar olduğu belli oldu. Peki, 2022 imam ve vaiz maaşlarına ne kadar zam geldi?

04.01.2022-15:01 - (Son Güncelleme: 04.01.2022-17:24)

TÜİK'in 3 Ocak 2022 tarihinde enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte memur maaşlarının ne kadar zam alacağı belli oldu. TÜİK enflasyon rakamları Aralık ayı için yüzde 13,58 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon ise yüzde 36,08 olarak belirlendi. Bu rakamlar ve Cumhurbaşkanın yaptığı ek ile birlikte memurların 2022 maaşları açıklandı.

2022 İMAM MAAŞLARI BELLİ OLDU

Toplu sözleşme gereği memurlar ocak maaşlarında yüzde 5 artışa sahipti. Enflasyon rakamı da eklenince yüzde 25 oluyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılı memur ve memur emeklilerine verilecek ilk 6 aylık zammı yüzde 7.5 olarak güncelledi. Böylece memur maaş zammı yüzde 30,5 oranına yükseldi. 9/1 İmam-Hatip 2022 Ocak maaşı 7 bin 858 TL'ye yükseldi. 1/4 Vaiz maaşlarıysa temmuz ayına kadar 8 bin 609 TL olacak. 

İMAM NASIL OLUNUR?

İmam olmak için İmam Hatip'ten mezun olmak şart değildir. Bu yanlış bir mantıktır. Düz lise mezunları, 2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans eğitimi sonrası imam olabilir. İmamlığı sadece erkekler yapabilir. İlahiyat okumak ya da İmam Hatip'e gitmek yeterlidir. Bu eğitimlere sahip olan bireyler, Din Hizmetleri Alan Bilgisi sınavına girip başarılı puan almaları gerekmektedir. İmam olmak isteyen bireyler KPSS sınavına da girmelidirler. 


DHBT SINAV ŞARTI NELERDİR?

İmam Hatip mezunu olan kişiler, direkt olarak DHBT sınavına girme hakkına sahiptirler. Atama yapılırken İmam Hatipli olmak bir fark yaratmaz. Diz Hizmetleri sınavı, Diyanet tarafından ÖSYM tarafından yaptırılan bir sınavdır. Bu sınav, sözlü ve yazılı olarak yapılır. Adaylar ilk olarak sözlüye girmektedir. Sözlüde cemaate namaz kıldırma, mevlit yönetme ve Kur'an'ı Kerim okuma soruları sorulur. Bu sınavı geçen bireyler, yazılı sınava girer. İmam olmak için en az lise mezunu olmak zorunludur.  

İMAM OLMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

- Namaz kıldıracak kimse en başta Müslüman olmalıdır.

- Delinin, sarhoşun buluğ çağına ermemiş bireylerin imam olması sahih değildir.

- İmamın erkek olması zorunludur.

- İmam, namaz sahih olacak kadar Kur'an'dan ezberi olması zorunludur.

- İmam özürlü olamaz. Özürlünün namazı, özürlüye has hükümler taşıyan bir namazdır. Özürlü olmayanlar, özürlü olanlara uyamazlar. Körün imamlığı sahihtir. Ama ondan daha ehil kimse varsa, onun imamlığa geçirilmesi tenzihan mekruh olur. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal