Uzmanlar uyardı: Bu hastalık felç veya kalp krizi geçirmeden anlaşılmıyor

Sağlığınıza dikkat edip, düzenli olarak kontrole gidiyorsanız yüksek kolesterolünüzün olup olmadığını biliyorsunuzdur. Fakat yüksek kolesterolünüz varsa ve siz bunu bilmiyorsanız büyük tehlike altındasınız. Hayati riske sahip olan yüksek kolesterol genellikle belirti göstermeyip, kontrol altına alınmadığında kalp krizi ve felç gibi ciddi sonuçlara neden olabilir.

29.07.2022-10:41 - (Son Güncelleme: 09.05.2023-17:37)

Yüksek kolesterol, hayati riski olan ve oldukça sinsi bir hastalık türüdür. Son yıllarda değişen hayat tarzı yüzünden neredeyse her yaşta görülebilecek olan hastalık ile ilgili İngiliz uzmanlar, gözlerin olası bir kolesterol sonunu gösterebileceğini ileri sürüyor. Yüksek kolesterol fark edilemediğinde ve kontrol altına alınmadığında potansiyel olarak ölümcül bir sağlık riskidir. Hastalar, kan testi kan testi yaptırmadıkça, ya da kalp krizi veya felç gibi ciddi sonuçlardan birini yaşamadıkça kolesterolün yüksek seviyeleri olduğunun farkına varamaz. Fakat gözlerinizde görünebilecek bazı göstergeler var.

Nedir bu yüksek kolesterol?

Yüksek kolesterol, kan damarlarınızda kolesterol adı verilen yağlı bir maddenin çok fazla olduğu anlamına gelir. Söz konusu madde biriktiğinde damarlarda tıkanmalara yol açabilir. Bu tıkanıklıklar sonunda kalp krizlerine ve felçlere neden olabilecek kan pıhtılarına yol açarak kırılabilir.

Gözlerden yüksek kolesterol nasıl belli olur?

Gözlerden yüksek kolesterol nasıl belli olur?

İngiliz uzman doktorlara göre, kolesterolünüzün yüksek olup olmadığını bilmek zor olsa da, hem retina hem de korneadaki değişiklikler yüksek kolesterol işaretleri gösterebilir. Uzmanlar, bazı retina anomalilerinin olası bir kolesterol sorununa işaret edebileceğini söylüyorlar. Gözünüzde bazı değişiklikler fark ederseniz göz kontrolü ile kolesterol seviyenizi de kontrol ettirmenizi tavsiye ediyorlar. Korneanın etrafındaki beyaz halka da kolesterol ile bağlantılı olabilir.

Yüksek kolesterol hangi sebeplerden olur?

Bazı insanların genetiklerinden dolayı yüksek kolesterole sahip olma olasılığı daha yüksek olsa da yüksek kolesterolün belli başlı nedenleri var bunlar ise şunlar; yağlı yiyecekler yemek, yeterince egzersiz yapmamak, aşırı kilolu olmak, sigara ve alkol kullanmak.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal