Uzmanından yatırımcıları yakından ilgilendiren açıklamalar, alım fırsatı olarak görülen seviyeler!

Geçtiğimiz hafta ekonomik olarak oldukça yoğun geçti. Enflasyonist baskıların artması, Rusya savaşı ve merkez bankalarının açıkladığı faiz kararları sonrasında piyasaların durumunun ne olacağı sorusu sorulmaya başlandı. Bu konuda vatandaşları Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş uyardı. İşte yatırımcılar için oldukça önemli olan o açıklamalar..

19.03.2022-11:51 - (Son Güncelleme: 19.03.2022-15:47) Uzmanından yatırımcıları yakından ilgilendiren açıklamalar, alım fırsatı olarak görülen seviyeler!

Altın ve dolar piyasaları için oldukça kritik bir haftayı geride bıraktık. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sürerken merkez bankaları da birer birer faiz kararlarını açıkladı. ABD Merkez Bankası 3 yıl aradan sonra ilk kez faizlerde artırıma gitti. TCMB ise bu ay için açıkladığı faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek sabit tuttu.

Bu gelişmelerle birlikte geçen hafta yaşanan düşüşün ardından, altının ons fiyatı Fed’in faiz haberinden sonra daha da destek bularak gün içinde olumlu yöne döndü. Buna bir örnek olarak sarı metal Perşembe günü 50 dolarlık bir artış gösterdi. Ons altın ise 1950 dolar seviyelerine kadar çıktıktan sonra 1907 dolara kadar düştü. Gram altının fiyatı da ons altında yaşanan düşüşün etkisiyle birlikte savaşın başlamasından bu yana ilk kez 900 liranın altını test etti. 15 lira sınırına kadar yükselen dolar/TL kuru ise hafta kapanışını 14,80 liranın altında yaptı.

Dolarda 14,80 seviyesi kritik

Altın ve Para Piyasalarında Uzman olan İslam Memiş, yatırımcıları son derece ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Haftanın durgun bir şekilde bittiğini ifade eden İslam Memiş, Rusya-Ukrayna savaşına konsantre bir ekonomi piyasasının geride kaldığını ifade etti.

Dolarda 14,80 önemli çizgi 

İslam Memiş dolarda 14,80 seviyesinin adeta kırmızı bir çizgi olduğuna işaret ederek, “Dolar kuru bu hafta 14,90 seviyelerine kadar yükseldi. Dolar kuru ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı vardı. Yaptığım uyarılarda yüksek beklentiye girilmemesini söylemiştim. Çünkü 15 lirayı kıracak diye senaryolar vardı. Benim öngörüm de çok yüksek beklentiye girmeme yönündeydi. Ve haliyle kırmızı çizgi olan 14,80 lira seviyesine çekildi. Ama bu da alım fırsatı için uygun bir seviye değil. Önümüzdeki hafta Kur Korumalı Mevduat’ın karşı ödemeleri olacak. Yatırımcılar paralarını çekecek mi, devam mı edecekler, ne kadar maliyet olacak bakacağız. Alım için yüksek bulduğum için dolar tarafına sıcak bakmıyorum.” ifadelerini kullandı.

900 lira altı gram altın için alım fırsatı

Gram altına bakıldığında ise 900-920 lira seviyelerinde dolaştığını belirten İslam Memiş, “Ama bu hafta ons altındaki 1907 dolar seviyesine kadar olan düşüşlerden kaynaklı gram altın/TL fiyatı operasyon süreci sonrası ilk defa 895 lirayı gördü. 900 liranın üzerindeki gram altın alım için uygun değildir. 850-900 lira bant aralığını kademeli alım fırsatı olarak değerlendiririm. Ama tekrar jeopolitik risklerde tırmanma olur ve hiç öngöremediğimiz hiç kimsenin bilmediği bir gelişme olursa ancak trend değişir.” şeklinde konuştu.

900 lira altı gram altın için alım fırsatı

Altın tahmini sabit

İslam Memiş 2022 yılı içerisindeki altın tahminini değiştirmediğini ifade etti ve ekledi; “Ons altın 1907 dolar seviyesinde geri çekilme gördük ve yukarı hareketler çok kalıcı olmadı. 1900 dolar seviyesini yüksek gördüğüm için ons altında 1880 dolar seviyesini beklemeye devam ediyorum. Ons altında Rusya-Ukrayna hattından olumlu mesajlar gelirse yeniden aşağı yönlü bir trend görebiliriz. Ve ben bu beklentimi devam ettiriyorum. Düşüşleri görmeden yükselişleri görmeyeceğiz. Ama yükseliş beklentimiz ons altın için 2 bin 150 dolar, gram altında ise 1450 lira seviyesi. Bu yıl bu rakamı beklemeye devam ediyorum.”

Yeni hafta için kritik uyarı

Yeni haftaya güzel bir şekilde başlamanın hafta sonuna bağlı olduğunu açıklayan Memiş, “Hafta sonları genelde piyasaların yarasını kaşırlar. Bu olumsuz haberler genelde hafta sonu oluyor ki yeni haftaya hazırlık olsun diye. Bu yüzden hafta sonları sosyal medyada çok ciddi bilgi kirliliği olur. Hafta sonu gelen yanlış haber akışlarına karşı rahat olun” diyerek yatırımcılara uyarıda bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal