Piyasadaki tüm dikkatler burada! Merkez Bankası'ndan çok kritik faiz açıklaması!

Dün Amerikan Merkez Bankası Fed'in 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına gitmesinin ardından gözler bugün ülkemizde düzenlenecek TCMB toplantısına çevrildi. Toplantıdan çıkacak faiz kararı piyasalar için oldukça önem arz ediyor.

17.03.2022-09:55 - (Son Güncelleme: 17.03.2022-10:49) Piyasadaki tüm dikkatler burada! Merkez Bankası'ndan çok kritik faiz açıklaması!

Fed’in 3 senenin ardından ilk kez politika faizini yükseltmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı politika faizini yüzde 14 düzeylerinde tutması bekleniyor.

Yurtiçindeki piyasalar bütün dikkatini TCMB’nin açıklayacağı karara bağlarken piyasadaki beklentiler politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit kalacağını gösteriyor.

FED

Farklı kurumların katıldığı faiz anketinde Mart toplantısına ilişkin medyan beklenti faizin yüzde 14 seviyesinde tutulmaya devam edileceği görüşünde oldu. 

Sene sonu yüzde 22 beklentisi

Ankette en düşük sene sonu tahminini veren kurum Ağustos ayından beri faiz indirimlerine başlanarak politika faizinin sene sonuna kadar yüzde 9 civarlarına kadar indirilmesini, en yüksek tahmini paylaşan kurum ise Nisan ayında 200 baz puanla faiz artırımına gidilerek sene sonuna dek politika faizinin yüzde 22 seviyesine kadar yükseltilmesi gerektiği görüşünü paylaştı.

Piyasada aktör olarak görülen yabancı kurumlar da söz konusu toplantıdan faizin sabit tutulacağı kararının gelmesini beklediklerini açıkladı. 

Bu kurumlardan biri olan Commerzbank piyasalarda enflasyonun yüzde 40'ın üzerinde kalacağı beklentisinin bulunduğunu bu sebeplerle de bugün TCMB'nin politika faizinde bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 14 seviyelerinde tutmasını beklediklerini dile getirdi.

Commerzbank Türk lirasının geçtiğimiz Aralık ayında oldukça oynak bir seyir izlediğini, hükümetin bazı önlemleri devreye almasından itibaren de Türk lirasının daha sabit ve istikrarlı bir çizgide devam ettiğini kaydetti. Banka, para biriminin Rusya'daki gelişmelerden şimdiye kadar en az etkilenen ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerken birkaç ihtimalin de üzerinde durdu. Raporda Türkiye'nin ödemeler dengesinin enerji ve emtia fiyatlarına yüksek derecede duyarlı olduğu ifade edildi.

Enflasyon beklentileri yükselişte

Son açıklanan veriler doğrultusunda Türkiye'de tüketici enflasyonunun yüzde 50'yi geçtiği görülmüştü. Gerçekleşen enflasyona göre Merkez Bankası’nın sunduğu reel faiz eksi yüzde 40,4 ile gelişen ülkelerinin piyasalarının gerisinde yer alıyor.

Enflasyon yüzde 50'yi aşarken, enflasyona ilişkin beklentilerin de yükselmeye devam ettiği izlendi.

Enflasyon beklentileri yükselişte

TCMB’nin reel sektör ve finansal sektör aktörleri ile düzenlediği Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi bir önce dönemde yapılan ankette yüzde 34,06 iken, bu anket aralığında yüzde 40,47 olarak açıklandı.

Bir yıl sonrası TÜFE beklentisi yüzde 24,83’ten yüzde 26,43’e yükseldi. 2 yıl sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 15,42’den yüzde 17,03 seviyelerine artış gösterdi.

Fed’den 3 yıl sonra faiz artışı

Amerikan Merkez Bankası Fed dün yaptığı açıklamada faizi 25 baz puan artırdığını ifade etti bu 2022 yılında yapılacak 6 toplantı için de faiz artışı sinyallerini yolladı. Fed Başkanı Jerome Powell ve Fed üyeleri 1’e karşı 8 oyla 25 baz puanlık faiz artırımında karar kıldı. Amerikan Merkez Bankası böylece 2018’den bugüne ilk kez faiz artışına gitti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard oyunu 50 baz puanlık faiz artışından yana kullandı.

Fed Başkanı Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısından sonra kamuoyuna yaptığı açıklamalarda “Amerikan ekonomisi çok güçlü ve daha sıkı para politikasını kaldırmak için iyi bir konumda” dedi. Gerekirse politikayı daha hızlı sıkılaştırabileceklerini belirten Powell “Enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerinde yukarı yönlü baskının devam etme risklerine karşı dikkatliyiz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Fed’in ‘noktasal grafik’ adı verilen medyan projeksiyonları bu yılın bitişinde gösterge faizini yüzde 1,9 civarında öngörüyor.

Noktasal grafiğin 2023 tahminine bakıldığında ise faizin yaklaşık yüzde 2,8’e yükselmesi tahmin ediliyor. Fed, 8,9 trilyon dolarlık bilançosunun küçülmesi kararını da önümüzdeki toplantılarda verilebileceğinin sinyallerini verdi. Powell, FOMC bu konuda henüz kesin bir karara bağlanmasa da küçülme sürecinin başlaması hususunda önümüzdeki aylarda daha iyi bir konumda olacaklarını vurguladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal