Uzmanında YKS uyarıları: Sorularla inatlaşmasınlar

Önümüzdeki hafta sonu yapılacak olan YKS öncesinde önemli uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Öztürk, "Sınavda özellikle bildikleri sorulardan başlasınlar. Yapamadıkları sorularla inatlaşmasınlar. ‘Ben bu soruyu yapacağım' diye boşa zamanlarını harcamasınlar." dedi.

15.06.2023-11:08 - (Son Güncelleme: 15.06.2023-17:25)

Milyonlarca öğrencinin hayal ettikleri üniversiteye girmek için ter dökeceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde adaylara önemli tavsiyeler veren Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Öztürk, sınav başarısını olumsuz etkileyecek olan stres ve kaygının azaltılması için sınava iki gün kala ders çalışmanın bırakılması ve motivasyon yükseltecek aktivitelerde bulunulmasını önerdi.

Çocukların üzerinde baskı kurmayın

İHA’da yer alan habere göre; Yaklaşık 3,5 milyon öğrencinin ter dökeceği YKS'de başarının önündeki en büyük engelin stres ve sınav kaygısı olduğunu kaydeden İstanbul Esenyurt Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Öztürk, aday öğrencilere önerilerde bulundu. Sınava kalan kısa süreyi dinlenerek, moral ve motivasyonlarını yükseltecek eğlenceli aktivitelerle geçirmelerini tavsiye eden Öztürk, aileleri ise çocukları üzerinde baskı kurmamaları konusunda uyardı. Öztürk, aşırı kaygı içerisinde olan adayların da hala vakitleri varken bir psikologdan yardım almalarının faydalı olacağını ifade etti.

YKS 2023

Ailenin yaklaşımı çok önemli

Stresi yenmede en önemli unsurun aile faktörü olduğunu ifade eden Öztürk, "Adaylar sınav öncesi kendilerini rahatlatmak adına streslerini yenmeye çalışsınlar. Stres ve kaygı içinde olmak sınav başarılarını olumsuz etkileyecektir. Bu açıdan aileler pozitif yaklaşımlarla çocuklarına sınavın yaşamları için 'tek belirleyici unsur' olmadığıyla ilgili telkinlerde bulunabilirler. Bunun bilincinde olan adaylar çok daha rahat bir sınav geçireceklerdir" dedi.

İki gün önce ders çalışmayı bırakın

Adayların sınava kalan süreyi kendileri için verimli kullanmaları tavsiyesinde bulunan Öztürk, "Takıldıkları konulara göz gezdirebilirler. Bu noktada öğretmenlerinden de destek alabilirler. Ancak sınavdan iki gün önce ders çalışma bırakılmalı. Açık havada vakit geçirebilirler. Stres atmak için eğlenceli aktivitelerde bulunabilirler. Tabii bu aktiviteyi sağlıklarını tehlikeye atmadan yapmalarını öneriyoruz. Bunların dışında sınava girecekleri yerleri muhakkak önceden görsünler. Sınava geç kalma gibi sıkıntılar yaşamamaları için bu çok önemli. Ayrıca sınav için gerekli belgeleri önceden hazırlasınlar. Son güne bırakılması durumunda stres yaşayabilirler" diye konuştu.

Sorularla inatlaşmasınlar

Adayların sorular üzerinde bilgilerini doğru kullanmaları için sınava motive olmalarının çok önemli olduğunu belirten Öztürk, "Sınav gelecekleri için çok önemli bir olgu ancak her şey değil. Rahat bir şekilde bilgilerini kullanabilsinler. Morallerini yüksek tutarak sınavlarını geçirsinler. Sınavda özellikle bildikleri sorulardan başlasınlar. Yapamadıkları sorularla inatlaşmasınlar. 'Ben bu soruyu yapacağım' diye boşa zamanlarını harcamasınlar. Yapamadıkları her soruyu geçsinler. Sınav sonunda zamanları kalırsa eğer yapamadıkları sorulara tekrar dönsünler. Bunun yanı sıra kaydırmaya karşı son 15 dakikalarını kitapçık ile işaretledikleri cevap kağıdını karşılaştırabilmeleri için ayırsınlar ve cevaplarını gözden geçirsinler" tavsiyelerinde bulundu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal