Uyanış Büyük Selçuklu Melik Tapar Kimdir?

Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ile gündeme gelen Melik Yapar'ın kim olduğu merak ediliyor. Ali Gözüşirin’in canlandırdığı karakter Melik Tapar’ın tarihteki önemi ve özel hayatı merak edildi. Peki Melik Tapar kimdir, nasıl öldü? Ali Gözüşirin diziden ayrıldı mı?

16.02.2021-10:45 - (Son Güncelleme: 16.02.2021-10:45) Uyanış Büyük Selçuklu Melik Tapar Kimdir?

TRT1'in sevilen dizisi Uyanış Büyük Selçuklu Melik Tapar'ın ölüp ölmediği merak ediliyor. 13 sene tahtta kalan Melik Tapar karakterinin ne zaman öldüğü merak ediliyor. Peki Melik Tapar kimdir, nasıl öldü? Ali Gözüşirin diziden ayrıldı mı?

MELİK TAPAR KİMDİR, NASIL ÖLDÜ?

Tarihte Melik Tapar olarak bilinen Gıyaseddîn Muhammed Tapar, 21 Ocak 1082 tarihinde doğdu. Annesi cariye kökenli olan Taceddin Seferiyye Hatun'dur. Yeğeni Muizzeddin Melikşah'ın ardından Bağdad'ta Selçuklu tahtına çıktı. Muhammed Tapar hemen yarı kardeşi olan ve Sultan olarak tahta geçen Berkyaruk ile önemli bir askeri mücadeleye başladı.

Kronik-tarihçi Hamdullah Müstevfî-i Kazvînî'nin 'Tarih-i Guzide' adlı eserine göre Mayıs 1100'de (Hicri Recep 493'te) Muhammed Tapar kardeşine karşı bir muharebede galip gelse de 1101'de mağlup oldu. Bununla beraber 1102'deki muharebede de yenik düştü. Ancak tüm bunların sonucunda iki taraf arasında yapılan antlaşmaya göre Muhammed Tapar'a Melik unvanı verildi. Tapar'ın Suriye, Diyarbakır, Irak'ın Fırat Nehri kıyıları bölgeleri, Ermenistan, Mugan, Gürcistan ve Azerbaycan yörelerinde hükümdarlığı kabul edildi.

1104 yılında Sultan Berkyaruk verem hastasıydı ve devamlı olarak Selçuklu tahtı için iddiaları olan kişilerle savaşmaktan bıkmıştı. Büyük Selçuklu Devleti'nin batısında Irak, İran ve Doğu Anadolu'da bulunan kendinin hüküm ettiği arazilerin yönetimini Muhammed Tapar ile paylaşmak için anlaşma gerçekleştirdi.

MELİK TAPAR NASIL ÖLDÜ?

Berkyaruk 1104 yılında öldü ve bunun sonucunda Muhammed Tapar batıda Büyük Selçuklu Devleti'nin tek hükümdarı oldu. Horasan ve Maveraünnehir'de ise Selçuklu Devleti Sultanı Ahmed Sencer'di. Muhammed Tapar 1118 yılında Bağdat'ta yaşamını yitirdi.

Tapar'ın yerine Büyük Selçuklu Devleti'nin batı yörelerine yönetim için oğlu II. Mahmud geçti. Fakat Ahmed Sencer Horasan ve Maveraünnehir'de Selçuklu dünyasının en kuvvetli hükümdarı olarak hüküm sürmeye devam etti.

ALİ GÖZÜŞİRİN KİMDİR?

Ali Gözüşirin 27 Ocak 1995'te İstanbul'da dünyaya geldi. Aslen Trabzonlu olan Ali Gözüşirin, İstanbul Gelişim Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Ali Gözüşirin, ilk oyunculuk tecrübesini Ufak Tefek Cinayetler'in 2. sezonunda Osman Sonant'ın canlandırdığı Kerim Adil Sağlam'ın gençliğini canlandırarak edinmiştir.

Ali Gözüşirin, şimdilerde TRT 1 kanalında Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Tapar karakterine hayat vermektedir. Ali Gözüşirin, 1.88 metre boyunda olup, 73 kilodur. Burcu da kovadır.

ALİ GÖZÜŞİRİN DİZİDEN AYRILDI MI?

Uyanış: Büyük Selçuklu yayınlanan 21. bölüm sonunda Ali Gözüşürin'in canlandırdığı Melik Tapar karakterinin öldüğü görülüyor. Ancak karakterin kesin olarak ölüp ölmeyeceği dizinin ilerleyen bölümlerinde anlaşılacaktır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal