Uskumru Dolması Tarifi

MasterChef son bölümüne damga vuran uskumru dolması tarifi birçok izleyici tarafından araştırılmaya başlandı. Sizler için bu özel yemeğin tarifini derledik. Uskumru dolması nasıl yapılır? İşte detaylar…

03.01.2022-09:17 - (Son Güncelleme: 03.01.2022-12:06)

Somer şefin özel tabağı, uskumru dolması MasterChef Türkiye’nin son bölümüne damga vurdu. İzleyenlerin iştahını kabartan eşsiz lezzeti detaylı tarifi ile sizin için araştırdık. İşte püf noktaları ile uskumru dolması tarifi… 

USKUMRU DOLMASI NASIL YAPILIR?

Gerekli olan malzemeler:

- 4 büyük uskumru

Diken üzümü dolgusu:

- 50 gr karamuk (ya da kuş üzümü)

- 1 adet büyük soğan (yaklaşık 250gr doğranmış)

- 200 ml zeytinyağı

- 100 gr dolmalık fıstık

- 1 çay kaşığı toz tarçın

- 1 çay kaşığı yenibahar

- 3 çay kaşığı tuz

- 20 adet maydanoz yaprağı

Uskumru balığı kaplaması:

- 150 gr un

- 3 adet yumurta

- 190 gr mısır irmiği

- 300 ml zeytinyağı

Nar sosu (isteğe bağlı):

- 1 yemek kaşığı nar ekşisi

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- 20 adet nar tanesi

- 10 adet maydanoz yaprağı, ince doğranmış

Uskumru dolmasını hazırlamak için; ilk olarak uskumruyu, solungaçlarını ve organlarını bıçak kullanmadan ayırıp temizleyin. Temizleme işlemini yaparken parmaklarınızı balığın boğazın sokmanız ve solungaçların altına takmanız gerekmektedir. Solungaçlar ve bağlı organlar çıkana dek yavaşça çekin. Yüzgeçleri keserken, deriyi yırtmamak için makas kullanın ve iyice yıkayın.

Sinirleri gevşeyip yumuşayana dek balığın her iki tarafını da beşer dakika eliniz ile ovalayıp deriyi delmeden yavaşça kuyruğunu kırarak 90 derece yukarı ve aşağı döndürün. Sonrasında da makasın bir ucunu solungaç deliğinden geçirip başını omurgadan ayırın. Artık omurgayı balığın içinden çıkarabilirsiniz. Balıkları kuru bir bez ile sarın, böylece bir eliniz ile tutabilirsiniz. Diğer elinizi solungaç deliğinden geçirip başparmağınız ve işaret parmağınız ile omurga kemiklerini nazikçe çekin. Omurgaya iliştirilmiş tüm etleri kazıyıp bir kaseye koyun. Bir kokteyl kaşığı kullanıp, tüm eti balığın içinden çıkarıp kaseye ekleyin.

Karamukları bir kaseye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyip 15 dakika ıslatın. Soğanı ince doğrayın. Bu arada yağı geniş bir tavada orta ateşte ısıtın ve yağa bir damla su damlatın. Yağın cızırdamaya başlaması hazır olduğu anlamına gelir. Dolmalık fıstıkları 2 dakika soteleyip ardından da soğanları ekleyip 3 dakika kavurun. Balık etlerini, baharatları, tuz, maydanoz ve karamukları ekleyip 3 dakika daha soteleyin. Soteleme işlemi bitince ocağı kapatıp 5 dakika soğumaya bırakın.

Her bir balığın içine uzun saplı bir kokteyl kaşığı ile karışımın dörtte birini doldurarak balığı sıkıca kapatın ve parmaklarınızı kullanarak balık formu verin.

Şimdi kaplamayı yapabilirsiniz. Kaplama için; bir kaseye un eleyin ve ayrı bir kasede yumurtaları çırpın. Üçüncü bir kaseye mısır irmiği koyup sıvı yağı bir tavada orta ateşte ısıtın. Yağa bir damla su damlatın. Her balığı un ile kaplayıp yumurtaya batırın ardından da mısır irmiği ile kaplayın.

Doldurulmuş balıklardan her seferinde iki tanesini dikkatlice tavaya yerleştirin ve her 2 dakikada bir çevirip derileri altın sarısı renk alana ve gevrekleşinceye kadar 8 dakika kadar kızartın. Yağdan çıkarın ve kağıt havlu üzerine alın.

Kullanacaksanız nar ekşisi, zeytinyağı, nar taneleri ve maydanozu küçük bir soslukta karıştırın. Uskumru dolmasını üzerine zeytinyağı ve maydanoz gezdirerek veya istiyorsanız nar sosu ile beraber sıcak servis edin. Afiyet olsun!

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal