Umutlar tükenmişti ancak Rus doğal gazı için Türkiye kilit ülke olacak!

Avrupa'nın umudu kestiği Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden yapılan Rus doğalgaz akışı için flaş bir gelişme yaşandı. Boru hattının planlı bakımının tamamlanmasının ardından perşembe günü yeniden gaz akışının başlaması bekleniyor.

20.07.2022-15:44 - (Son Güncelleme: 20.07.2022-17:17) Umutlar tükenmişti ancak Rus doğal gazı için Türkiye kilit ülke olacak!

Rusya'nın Avrupa Birliği'ne yaptığı doğalgaz ihracatının üçte birinden fazlasını oluşturan Kuzey Akım 1 boru hattı, 11 Temmuz'da on günlük yıllık bakım nedeniyle durdurulmuştu. Reuters tarafından görülen 14 Haziran tarihli mektuba göre Rus devlet şirketi Gazprom, bu tarihten başlayarak geriye dönük mücbir sebep ilan etmişti. Mektup, Moskova'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle karşı karşıya olduğu yaptırımlara misilleme olarak gaz akışını başlatmayacağı ve bölgeyi resesyona sokacak bir enerji krizi riskini yaratacağı endişelerini pekiştirmişti. Kaynaklar Reuters'a yaptıkları açıklamada boru hattının zamanında faaliyete geçmesinin beklendiğini, ancak kapasitesinin günde yaklaşık 160 milyon metreküpten az olduğunu söyledi. Kaynaklardan biri, Perşembe gününden itibaren Kuzey Akımı üzerinden beklenen doğalgaz hacimleri hakkında "Gazprom, 11 Temmuz'dan önceki (bakım öncesi) seviyelere geri dönecek" diye konuştu.

Planlar netleşiyor

Avrupa Birliği (AB) Rusya’nın enerji tedarikini kesmesi endişeleri nedeniyle üye ülkelerin doğalgaz kullanımında gönüllü olarak yüzde 15’lik kesintiye gitmesini teklif etmeye hazırlanıyor. Hedef, Avrupa Komisyonu'nun Moskova tarafından potansiyel bir kesinti ile başa çıkmak için açıklanması planlanan talep azaltma planına eşlik eden bir düzenlemeye dahil edilecek.

AB diplomatına göre, alınacak önlemler durumun kötüleşmesi ve gönüllü kısıtlamaların yetersiz kalması halinde uygulanması zorunlu başka önlemleri de içerecek. “Kış için doğalgaz tasarrufu” planına göre, komisyon ısınma ve soğutmayı azaltmayı içeren adımlarına yanında piyasa bazlı önlemler önermeyi planlıyor.

Planlar netleşiyor

Umutlar kesilmişti

Avrupa Komisyonu bütçeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Gazprom'un bu mektubunun ardından bugün doğalgaz akışının Kuzey Akım 1 hattında bakım tamamlandığında devam etmeyeceğini beklediklerini söyledi. Wall Street Journal'ın haberine göre Hahn, "Faaliyete yeniden başlanmayacağı varsayımına göre hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Putin'den doğal gaz açıklaması

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Putin, Gazprom'un doğal gaz sevkiyatını ihtiyaç olduğu kadar artırmaya hazır olduğunu söyledi. Kuzey Akım 2'nin kullanılmasını teklif etti.

Türkiye kilit ülke

Azerbaycan'dan alınan doğal gazı iki katına çıkarmayı planlayan Avrupa, bu konuda iyi niyet anlaşması imzalasa da Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için Ankara ile Bakü arasında imzalanan anlaşmaya göre, söz konusu boru hattındaki ek kapasitede ilk kullanım hakkı Türkiye'ye tanınıyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal