Ulusal güvenlik zirvesi toplanıyor! Japonya nota verdi

Kuzey Kore kısa menzilli olmak üzere 8 balistik füze denemesi yaptı. Seul hükümetinin, ulusal güvenlik zirvesini acil toplayacağı bildirilirken Japonya, Pyongyang yönetimine nota verdi. İşte haberin detayları...

05.06.2022-09:43 - (Son Güncelleme: 05.06.2022-09:43) Ulusal güvenlik zirvesi toplanıyor! Japonya nota verdi

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin kısa menzilli olmak üzere 8 balistik füze denemesi yaptığını aktardı. Başkanlığa yönelik füzeler, başkent Pyongyang'ın yakınlarında olan Sunan dahil birkaç lokasyondan yerel saatle 09.08-09.43'te fırlatılmıştır. Kısa menzilli 8 balistik füze denemesinin ardından Seul hükümetinin, ulusal güvenlik zirvesini acil toplayacağı belirtildi. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Japon ulusal münhasır bölgesi dışına düşen füzelere ilişkin, Pyongyang yönetimine nota verildiğini aktardı. Kişida konuya yönelik, barış ve istikrarı tehdit eden denemelere müsamaha göstermeyeceklerini aktararak "ABD ve Güney Kore ile yakın koordinasyon halinde keşif ve enformasyon faaliyetlerini sürdüreceğiz" diye söyledi. 

''Füze fırlatılması alışıldık değil''

Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo ise, "(Kuzey Kore'nin) kısa sürede ve birkaç lokasyonda oldukça fazla sayıda (füze) fırlatması alışıldık değil" diyerek, bu şekilde "art arda fırlatma kapasitelerinin geliştirilmiş olabileceği" şeklinde değerlendirdi. 

ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri (INDOPACOM) de denemeye yönelik yapmış olduğu açıklamada ise, "(Kuzey Kore'nin) çoklu balistik füze fırlatmalarının farkında olduklarını" aktardı. "(Kuzey Kore'nin) Yasa dışı silah programının istikrarsızlaştırıcı etkilerine" belirtilen açıklamada, ABD'nin, Güney Kore ve Japonya'nın savunulmasına ilişkin taahhüdün altı çizildi. 

Söz konusu denemelerin, Güney Kore-ABD'nin yaklaşık 4,5 yıldır ilk defa düzenlediği ve 3 gün boyunca süren ortak askeri tatbikatı ardından gelmesi ise dikkat çekti. Japonya'nın Okinawa Adası açıklarında uluslararası sulardaki tatbikat, Kasım 2017 tarihinden bu yana bir ABD uçak gemisinin katıldığı ilk ortak tatbikat oldu. Yapılan son denemeyle beraber, Kuzey Kore 2022 başından bu yana 17. kez füze denemesi yapmış oldu.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal