Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, BTK ve YÖK’den işbirliği: Yapay zeka eğitimleri müfredata eklenecek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında gerçekleşen işbirliğinin, yapay zeka uzmanları yetiştirmek için önemli bir adım olduğunu belirtti. Yapılan protokolle, BTK Akademi'nin altyapısının üniversiteler tarafından kullanılması, eğitimlerin güncellenmesi, içeriklerin genişletilmesi ve yükseköğretim programlarındaki derslerle eş değer hale getirilmesi amaçlanıyor.

16.01.2024-14:47 - (Son Güncelleme: 16.01.2024-17:53)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, BTK'de düzenlenen "Yapay Zeka Zirvesi'24" etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralı askerlere acil şifalar dileyen Uraloğlu, konuşmasında Türkiye'nin güven ve huzur içinde yaşaması için şehit düşen kahramanları anarak, milletin minnet borcu olduğunu ifade etti.

Uraloğlu, "Ülkede 85 milyonun güven ve huzur içinde yaşaması için gözlerini kırpmadan şehit düşen tüm kahramanları, bu güzel toprakları vatan kılan ecdadı, rahmet ve minnetle anıyorum. Her birine minnet borcumuz vardır. İşte bu borcu, daha çok çalışarak, ülkemizi dünyanın en güçlü ülkeleri arasına sokarak ödeyebiliriz." şeklinde konuştu. Ayrıca, terör örgütleri ile mücadelede Türkiye'nin kararlılığına vurgu yaparak, “ Öyle kritik bir dönemde yaşıyoruz ki terör örgütü PKK ile birlikte bölgemizdeki tüm terör örgütlerinin tek hedefi büyüyen, gelişen bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'dir. Son 300 yıldır Ne Zaman başımızı kaldırsak türlü operasyonlara, çeşit çeşit tuzaklara, ihanetlere maruz kalıyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye idealimizi her geçen gün perçinliyoruz." sözleriyle bağımsızlık idealini dile getirdi. 

Bütçe beklentisi açıklandı

Yapay zeka teknolojilerinin birçok sektörde kullanıldığına dikkat çeken Uraloğlu, bu teknolojilerin dünya genelindeki ekonomik büyüklüğünün bu yıl 250 milyar doları aşmasının, 2030'da ise 1,8 trilyon dolara ulaşmasını beklediğini söyledi. 

Uraloğlu: Cumhurbaşkanının sesi taklit edildi!

Yapay zeka projeleri için güçlü bir siber güvenlik altyapısına ihtiyaç olduğunu belirten Uraloğlu, "Maalesef yapay zekanın sunduğu imkanlar kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından da kullanılabiliyor. Artık enerji, bankacılık ve finans, ulaşım ve iletişim altyapılarına zarar vermeyi hedefleyenler, bilinçli organize saldırılarını ilk ve yoğunluklu olarak internet aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışıyor. Çünkü maliyeti düşük olan siber saldırıların tahribatı çok daha büyük olabilmektedir. Geçtiğimiz yıl yapay zeka yardımıyla Cumhurbaşkanı'mızın sesini taklit edip, bazı iş insanları ile üst düzey kamu yöneticilerini arayarak çıkar sağlamaya çalışan bir kişi oldu ama failleri süratle tespit edildi ve yakalandı." dedi.

Uraloğlu, teknolojilerin risklerini de göz önünde bulundurarak şu ifadelerde bulundu: 

"İşte bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ülkemizin dijital alanda güvenliğini sağlamaya odaklandık. Siber güvenlik konusunda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'miz üzerinden ulusal ve uluslararası düzeyde işbirlikleri kurarak, siber tehditlere karşı etkin mücadele yürütüyoruz. Gururla altını çizmek istiyorum ki tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule gibi uygulamalarımızla ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. Bugüne kadar kendi yazılımlarımızla sayısız siber saldırıyı engelledik. Oxford Insight'ın 2023'te hükümetlerin kamu hizmetlerinde yapay zeka kullanım açısından ne kadar hızlı olduğunu ortaya koymak amacıyla yayınladığı Hükümet Yapay Zeka Endeksi Raporu'na göre, 193 ülke arasında ülkemiz 47. sıradadır. Güney ve Orta Asya ülkeleri arasındaki sıralamada ise 2. sıradadır. TÜİK'in 2023 verilerine göre ülkemizde 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin yüzde 18,5'i yapay zeka teknolojilerini kullanmaktadır. BTK ile YÖK arasındaki protokolün, Ulusal Yapay Zeka Strateji'mizin en önemli hedeflerinden biri olan yapay zeka uzmanlarını yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak adına büyük faydalar sağlayacağını düşünüyorum. İşbirliği protokolüyle, BTK Akademi altyapısının ve eğitimlerinin üniversiteler tarafından kullanılması, bu eğitimlerin güncellenmesi, içeriklerinin genişletilmesi ve yükseköğretim programlarındaki derslerle eş değer hale getirilmesi sağlanacak."

Müfredat protokolü imzalandı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, yapay zekanın birçok sistemin geliştirilmesinde ve iş süreçlerinde maliyetin azaltılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca, yapay zeka ile 5G'nin birlikte çalışarak diğer teknolojilerin gelişmesine katkı sağladığını vurguladı.

Konuşmaların ardından Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. H. Haldun Göktaş ve BTK Başkanı Karagözoğlu, yapay zeka derslerinin üniversite müfredatına eklenmesini içeren işbirliği protokolünü imzaladı. Bu protokol, BTK'nın yapay zeka alanındaki eğitim kaynaklarını üniversitelerle paylaşmayı, eğitimlerin güncellenmesini ve genişletilmesini, aynı zamanda yapay zeka derslerinin üniversitelerde daha etkin bir şekilde yer almasını amaçlıyor. Bu adım, Türkiye'nin yapay zeka alanındaki yeteneklerini artırma ve bu alanda uzman yetiştirme çabalarına önemli bir destek sağlamaktadır.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal