Tuvalet Kağıdı Fiyatları Neden Yükseliyor, Tuvalet Kağıdı Ne Kadar?

Son güncel tuvalet kağıdı fiyatları belli oldu. Beklenilenden fazla gelen zamlardan sonra insanlar tuvalet kağıdı stoku yapmaya başladı. Peki, tuvalet kağıdı fiyatları neden yükseliyor?

09.12.2021-11:52 - (Son Güncelleme: 09.12.2021-12:39) Tuvalet Kağıdı Fiyatları Neden Yükseliyor, Tuvalet Kağıdı Ne Kadar?

Tuvalet kağıdı fiyatı sosyal medyada günden günde daha çok konuşulmaya başlandı. Son gelen zamla birlikte 130 TL’ye kadar çıkan fiyatlar sonucu insanlar neden bu kadar yükseliyor diye merak ediyor. Son bir senede yüzde yüzün üstünde zam gelmiş durumda. İnsanlar tuvalet kağıdı stoku yapmaya başladığı biliniyor.

TUVALET KAĞIDI NEDEN ZAMLANIYOR?

Tuvalet kağıdı ve havlu kağıtlarda yüzde 40 oranında zam en son marketlere ulaşmış durumda. İnsanlar bu kadar önemli bir temel ihtiyacın neden bu kadar pahalı olduğunu ve birkaç yıl önce ucuz olan ürünün neden zamlandığını merak ediyor. Yüzde 21lik enflasyon oranı TÜİK tarafından açıklanmasına rağmen sene başından beri zam oranı yüzde 100’ün üstüne çıkmış durumda. 


3 yıl önce 40 TL olan 32li tuvalet kağıdı şu an 120 TL’ye çıkmış durumda ve bu, indirimli fiyat olarak belirlenmiş durumda. Fiyatların yükselmesinin en temel sebebi, Türkiye’nin kağıt sektöründe dışa bağımlı olmasından kaynaklanıyor. Türkiye’de kağıt sektörü uzun zamandır dışa bağımlı olarak yaşamını sürdürüyor ve dolar ile Euro kurunun sene başından beri yüzde 100’e yakın değer kazanması, sene başında 50 TL olan ürünün enflasyon rakamları yüzde 23 açıklanmasına rağmen yüzde 100’den fazla zamlanmasına sebep oluyor. Türkiye’ye kağıt dolar cinsinden satılıyor oluşu bu fiyatların en durdurulamama sebebidir. Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV’nin sıfırlanması sonucu her dolar hareketinin fiyata yansıması gibi tuvalet kağıdı da tedarikçilerin kontrolünden çıkmıştır.

TUVALET KAĞIDI FİYATLARI NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Akaryakıt örneği burada da verilebilir. Dolar kurunda azalma yaşandığında akaryakıt fiyatlarının düşmesi gibi dolar kurunda ciddi bir düşüşte tuvalet kağıdı fiyatları da düşebilir. Akaryakıt kadar ani yaşanmamasının sebebi bu sektörde stok ve maddi bir satışın söz konusu olmasıdır. 

Başka bir düşürme yolu da Türkiye’nin kanayan yarası olan geri dönüşümdür. Türkiye, geri dönüşüm konusunda Avrupa’nın en altında yer almaktadır. Kağıt geri dönüştürme konusunda ciddi sorunlar yaşayan ülkemiz, teşvik doğrultusunda vatandaşa kağıt dönüştürtebilirse Türkiye’nin bu sektörde dışa bağımlılığı azalır.


TUVALET KAĞIDI FİYATLARI NE KADAR?

Aralık ayı döviz kuru ve zamların ayı oldu denebilir. Kasım ayında 97 TL olan tuvalet kağıdı şimdi 131 TL’ye yükseldi. BİM ve A101’de 50 TL olan fiyatlar 75’e yükseldi. 44 TL fiyatı olan 59 TL’ye yükseldi. Aylık enflasyon oranı yüzde 3 olarak açıklanmışken yüzde 30 üstünde fiyat yükselişi yaşandı. Geçen sene 45 TL olan selpakın aynı fiyatı 131 TL’ye şu an satılmaktadır.  

STOKCULUK BAŞLADI

Tuvalet kağıdı fiyatları arttı ve vatandaş dolar kurunun daha yükseleceğini düşünüyor. Bu sebeple birçok insan tuvalet kağıdı stoklamaya başladı. Dolar kuru yükselmesiyle fiyatların artacağı kesin gözüyle bakıldığı için insanlar erkenden satın alıp yüksekten fiyat vermek istemiyor. Bazı insanlar daha düşük fiyattan ileride satmak için satın aldığını belirtti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal