Kestane Fiyatları Ne Kadar?

Kış ayları gelmiş ve yılbaşı yaklaşmışken kestane de en çok tercih edilen lezzetlerden biri. Peki, değişen ekonomik dengelerden sonra gelen zamlar, kestaneyi de vurdu mu? Kestane fiyatları ne kadar oldu? Sizler için derledik.

09.12.2021-10:55 - (Son Güncelleme: 09.12.2021-11:04)

Özellikle kış aylarında, seyyar olarak dolaşan kestane satıcıları en uğrak noktalardan biri oluyor. Soba üzerinde pişmiş sıcacık kestaneler kış ayı lezzetlerinin en tercih edileni. Peki, neredeyse her ürüne gelen zamlar kestaneye de geldi mi? Kestane fiyatları ne kadar? İşte detaylar…

KESTANE FİYATLARI 2021

Kestane fiyatları tüketiciyi hiç memnun etmiyor. Özellikle seyyar satıcılarda bulunan kese kağıdı içerisinde satılan kestaneler cep yakıyor. Seyyar satıcılarda satılan 250 gramlık kesedeki tadımlık kestanelerin fiyatı 30-40 liralara kadar geldi. Marketlerde kavrulmamış kestane fiyatlarının da seyyardakinden çok farkı kalmamış durumda. Kilo fiyatı 50-70 TL aralığında değişiyor. Kestanenin özelliğine göre bu rakamlar 100 TL’ye kadar varabilmekte. 

Bu fiyatlara rağmen kestane bu yıl bol bir ürün olduğu için geçen senelere göre daha ucuz durumda. Geçen sene kestane kıtlığı olduğunu söyleyen tüketiciler bu yıl bolluk yaşandığını bunun da fiyatlara yansıdığını söylüyor ancak kendileri durumdan herkes kadar memnun değil. Tüketiciler için kestane alım gücünün dışına çıkarken üreticilerde durumun ne olduğu merak konusu.


ÜRETİCİLER UCUZA SATIYOR

Üreticiler kendi yörelerinde kestaneyi çok daha ucuz fiyatlara satıyor. Aracıların fiyatları yükselttiğini söyleyen üreticiler durumdan şikayetçi. Ürünlerini köy merkezlerine giderek tezgahta satmaya başlayan üreticiler kestaneyi 10-20 TL arasında satışa sunuyorlar.

Aracıların bu kestaneleri 7-12 TL arasında almaya çalıştığını söyleyen üreticiler durumdan hiç memnun değil. Kendilerinden bu fiyatlara alınan kestanelerin büyükşehirlerde çok yüksek fiyatlara satılması üreticileri hiç memnun etmiyor. Emeklerinin yendiğini düşünen üreticiler ürünlerini toptancılara satmak yerine kendi yörelerinde tezgah açarak satmaya başladı.

YİYEN DOYMAMIŞ SATAN OLMAMIŞ

Şile’den Erfelek’e kadar Karadeniz’in birçok bölgesinde yetişen kestane için yörelerde kullanılan bir söz var: Yiyen doymamış satan olmamış. Bu söz, kestanenin kimseyi zengin etmeyeceği anlamına geliyor. Üreticiler bu sözü hatırlatarak emeklerinin hiç edilmesini istemiyor. Kestane tüketiciye ulaşana kadar fiyatı katlanarak artıyor.

Kestanenin fire veren bir ürün olması onun ticaretini de zorlaştırıyor. Bu sebeple kavrulmuş kestanenin fiyatı tazesine göre çok daha pahalı. Çünkü pişmek için hazırlanırken fireler aradan çıkarılıyor. Kavrulmuş kestane fiyatı da 70 ya da 80 TL’ye kadar çıkıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal