Türkiye'nin Mega Projesi Yusufeli Barajı'nda Son Gelindi

275 metre gövde yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde dünyanın üçüncü sırasında yer alacak. Yusufeli Barajı'nın gövde inşaatında son gelindi.

31.05.2021-14:31 - (Son Güncelleme: 31.05.2021-15:08) Türkiye'nin Mega Projesi Yusufeli Barajı'nda Son Gelindi

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi 26 Şubat 2013'te Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce temeli atıldı.

Yusufeli Barajı; Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 kilometre güney batısında mesafede, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve tamamlandığında 540 MW kurulu güç ile senede ortalama 1,8 milyar kWh enerji üreteceği belirtilmişti.

Türkiye'nin prestijli projeleri arasında yer alan, tamamen milli sermayeyle Türk mühendis ve işçisinin alın teriyle inşa edilen Yusufeli Barajı gövde inşaatında, 4 milyon 61 bin metreküp beton hacmine ulaşıldı.

Projede gövde inşaatı tamamlanırken enerji kırıcı havuzu, kuyruk suyu barajı beton imalatları ve elektromekanik teçhizat işleri devam ediyor.

2022 YILI İTİBARİYLE ELEKTRİK ÜRETİMİNE GEÇİLDİ

Yusufeli Barajında HES projesinde gövde beton dolgu imalatı tamamlandığı belirtilmişti. Son beton dökme işlemi ile beraber 4 milyon metreküp seviyeye ulaşıldı. Sene sonu su tutma işlemi gerçekleşecek olan barajda, 2022 yılı itibariyle elektrik üretimine geçileceği ifade edilmişti. Geçtiğimiz günlerde sona doğru yaklaşılan barajda gövde inşaatının toplam beton hacmi 4 milyon 62 bin 8 metreküp olduğu açıklanmıştı.

SENEDE 1,65 MİLYAR TL KATKI

Diğer taraftan, nehir tarama çalışmalarına da başlandı. Barajda sene sonunda su tutulması planlanıyor. Üretime geçtiğinde 558 megavat kurulu gücüyle senelik ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek olan baraj ekonomiye sene1,65 milyar TL katkı sağlayacağı açıklanmıştı.


ENERJİ AÇIĞININ GİDERİLMESİNDE ÖNEMLİ BİR PROJE

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, ''Baraj projeleri ülkemizin enerji açığını gidermesi acısında önemli projelerdir. Artvin'in genelinde baktığımız zaman Çoruh havzası üzerinde ülkenin ciddi anlamda enerji elde ettiği bir havzaya, bir vadiye dönüştü. Bundan ülkemiz kazanacak. Yusufeli barajı temeli atılırken Yusufeliler alkışlayarak barajın temelini attılar. Bu emin olun ki iyi ki baraj oluyordan çok ülkem bir şey kazanacak, ülkem için fedakârlıktan bulunuyorum alkışıdır.'' ifadelerini geçtiğimiz günlerde kullanmıştı.

ENERJİ ÜRETİMİNDE %10 ARTIŞ

Yusufeli Barajı, 275 metre gövde yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin birinci, dünyanın ise üçüncü en yüksek barajı olacaktır. Barajların enerji üretimini de %10 artıracağı bildirildi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal