Türkiye ve Yunanistan Masadan Anlaşarak Kalktı

Aralarında yaşanan gerilimle gündeme gelen Türkiye ve Yunanistan bu sefer masadan anlaşarak kalktı. İki ülke arasında 25 maddelik anlaşma imzalandı.

31.05.2021-13:37 - (Son Güncelleme: 31.05.2021-14:44) Türkiye ve Yunanistan Masadan Anlaşarak Kalktı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gelen davet üzerine Yunanistan’a giderek Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

''TÜRKİYE İLE ANLAŞTIK''

Bakan Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, görüşme sonrası basına açıklamalarda bulundu.

 Dendias, "Aşı sertifikasının tanınması konusunda Türkiye ile anlaştık" açıklamasında bulunurken Çavuşoğlu, ''Yunan tarafıyla artık somut projeler üzerinde eylem ve iş birliği odaklı çalışmaya başladık. 25 maddede görüş birliğine vardık Dendias'ın söylediği gibi aşı sertifikası konusunda mutabık kaldık. Biz de daha önce AB üyesi olan Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan ile anlaşmaya varmıştık.'' dedi.

''TURİZM SEKTÖRÜNE DE OLUMLU KATKILAR SAĞLAYACAK''

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte Yunan Adaları ve Türkiye'deki tatillik beldelere talepler artmış, iki ülke de karşılıklı olarak rezervasyon araştırmalarına başlamıştı. Bakanlar, aşı sertifikasıyla birlikte turizmin kalkınacağı düşüncesinde hemfikir.

Bakan Çavuşoğlu ise bu konuyla ilgili, ''Aşı sertifikasında anlaştık. Negatif olan iki ülkenin vatandaşları karşılıklı olarak seyahat edebilecek. İki ülkede aşıları karşılıklı olarak tanıma kararı aldık. Kararın iki taraflı turizme katkıda bulunacağına inanıyoruz. Yunanistan ile ortak irademiz var'' dedi. 

İki ülke arasında gerilen iplere de vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, ''Uzun süredir çözüm bekleyen sorunlarımız var bunların uluslararası hukuk nezdinde çözülmesini istiyoruz. Her iki tarafında iradesi vardır. Türkiye olarak, Yunanistan ile ön koşulsuz ve ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için diyaloga, görüşmelere hazırız'' ifadelerini kullandı.

''DİYOLOG KANALLARIMIZIN YENİDEN CANLANDIRILMASI OLUMLU''

Bakan Çavuşoğlu, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ''Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le görüştük. Diyalog kanallarımızın yeniden canlandırılması olumlu. Sorunlarımızın çözümü için ilişkilerimizin güçlendirilmesi önem arz ediyor'' sözlerine yer vermişti. 


TÜRKİYE VE RUSYA TURİZMİ

Rusyalıların pandemi dönemine rağmen turizm için Türkiye'ye uçma konusunda ısrarcı olması hükümeti bu konuda adımlar atmaya zorluyor. 1 Haziran'da Türkiye'de kısıtlamaların gevşetilmesi beklentisi ile turizmin hareketleneceği düşünülüyor fakat Rusya karar alma konusunda biraz daha ağır seyrediyor. Türkiye'nin turizmine katkısı ile bilinen Rusyalıların yönetime baskısı sürerken Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Aleksey Yerhov konuya açıklık getirdi.

Yerhov, iki ülkenin anlaşmasıyla başarıya ulaşılabileceğine vurgu yaparak ''Türkiye'de salgın istatistikleri düşüş içinde. Bundan dolayı yetkili makamlarımız kısıtlamaların kaldırılmasını düşünmeye başlıyor. Ancak tarih net değil, o kadar hızlı değil.'' dedi

Türkiye Rusya Büyükelçisi Aleksey Yerhov

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal