"Türkiye'nin Maldivleri" olarak bilinen Salda Gölü perişan bir halde!

Bir zamanlar “Türkiye’nin Maldivleri” olarak bilinen ve turistlerin uğrak noktası olan Salda Gölü gün geçtikçe daha kötü bir hal alıyor. Kuraklık dolayısıyla meydana gelen su çekilmesi sürüyor.

16.05.2022-15:35 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-15:59)

Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, geçtiğimiz yıllarda doğal güzelliğiyle gündemden düşmüyordu. Bir zamanlar “Türkiye’nin Maldivleri” olarak bilinen ve turistlerin uğrak noktası olan Salda Gölü gün geçtikçe daha kötü bir hal alıyor. Kuraklık dolayısıyla meydana gelen su çekilmesi sürüyor.  

Eski halinden eser kalmadı

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Salda Gölü, son zamanlarda yaşanan kuraklık sebebiyle yok olma noktasında. Yağışların su seviyesini yükseltemeye yetmemesinin ardından kuru kalan yerler bataklığa dönüştü. Salda Gölü’nün o eski halinden eser kalmaması görenleri üzüyor.

Salda Gölü Kuruyor

Sulama göletleri ve barajlarda etken

Salda'nın suyundaki çekilmenin tek nedeni kuraklık değil. Ayrıca kuyu sondajları, gölün etrafındaki sulama göletleri ve barajlar suların azalmasına neden oluyor.

Bölgenin doğal yapısı bozulmuştur 

Salda Gölü Koruma Derneği tarafından konuyla ilgili dile getirilen açıklamada ise, "Salda Gölü'nü besleyen tek düzgün su kaynağı olan Düden Çayı'na Salda Gölet'i yapılmak istenmiş yarım kalmıştır. Kayadibi Gölet'inde ki durum ise çok daha kötüdür. Kayadibi barajı; Kuruyan derelerin önüne yapılmış taş, beton yığınıdır. Bölgenin doğal yapısı bozulmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Salda Gölü Kuruyor

Ayakkabı ile bile girilmemeli

Amerikan Uzay Ajansı da geçtiğimiz yıl Salda Gölü hakkında sosyal medyadan paylaşım yapmıştı. NASA'nın resmi Instagram hesabında Salda Gölü'nde suyun altından görünen kayalara ait bir fotoğraf paylaşılmıştı. Fotoğrafın altında ise "Mars'ın milyarlarca yıl önce nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? Biz ettik" ifadesi kullanılmıştı. NASA ayrıca Salda için "Ayakkabı ile bile girilmemeli" ifadelerine yer vermişti.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal