Türkiye’de resmi tatil olarak kabul edilen tatil günleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’dır. Resmi tatil olan bu günlerde sadece devlet kurumları değil okullarda tatil olmaktadır. Bu kapsamda okulöncesi; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde tatil olmaktadır. Ulusal Bayram olarak yer alan 19 Mayıs bu sene Perşembe gününe denk gelmektedir. İki yıldır yapılmayan kutlamaların bu sene gerçekleştirileceği düşünülmektedir. Covid- 19 salgın seyrinde görülen iyileşme nedeniyle ilk kez bu sene kutlama yapılması beklentisi vardır. Perşembe gününe denk gelen tatilin uzatılıp uzatılmayacağı da kafalardaki başka bir sorudur. Eğer tatil uzatılırsa 4 gün boyunca tatil olması beklenmektedir. Peki, 19 Mayıs tatili uzatılacak mı? 19 Mayıs tatili 4 gün mü olacak? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…
19 Mayıs’ta Türkiye’de devlet kurumları ve okullarda tatil yapılmaktadır. Eğitim kurumlarından sorumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın uzatılacağı hakkında bir açıklamada bulunmadı. Resmi izin günleri arasında 20 Mayıs tatil olarak görülmemektedir. 19 Mayıs Perşembe günü kutlamaların yapılması bekleniyor. Tatilin uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili açıklama henüz yer almazken yeni bir karar alınması durumunda MEB ve YÖK kararlarını duyuracaktır.
19 Mayıs Perşembe günü yapılacak olan resmi tatilin uzatılma ihtimalinin olup olmadığı merak edilmektedir. Cuma gününe denk gelen tatiller ile toplam üç gün tatil yapılmaktadır. Ancak 20 Mayıs Cuma gününün tatil olduğu ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle 20 Mayıs Cuma günü eğitim kurumları, bankalar ve kamu kurumlarının çalışma hayatlarına devam edecektir.
Perşembe günü tatil yapılacak ancak Cuma günü normal çalışma düzenine devam edilecek. Hafta sonu tatil yapacak olan kişiler yine hafta sonu tatilini yapacaktır. 2021 – 2022 eğitim öğretim döneminin son resmi tatili olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Perşembe günü kutlanacaktır.
19 Mayıs 1919’da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, beraberindeki heyetle birlikte Bandırma Vapuru ile Samsun yolculuğuna çıktı. Milli direnişin bir göstergesi olarak anılan bu gün zaman içerisinde birçok farklı isimle de anıldı.
İlk olarak 1926 tarihinde "Gazi Günü" olarak anılmaya başlansa da 1935'te "Atatürk Günü" olarak anıldı. Ancak tarihler 20 Haziran 1938'i gösterdiğinde Atatürk'ün de onayı alınarak "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kabul edildi. 1981 yılına geldiğimizde ise 19 Mayıs şimdiki ismini aldı ve "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak resmi kayıtlara geçti.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda okullarda düzenlenen etkinlikler bulunmaktadır. Bu etkinliklerden bazıları flama ve Türk Bayrağı ile kent meydanından geçiş töreni, çeşitli spor etkinlikleri ve Türk Bayrağının Samsun'dan karaya çıkartılıp Ankara'ya götürülmesi olarak bilinmektedir. Bunun dışında pek çok kurumda bu günde özel etkinlikler düzenlemektedir. 19 Mayıs için şarkı, şiir, tiyatro gösterileri gibi pek çok etkinlik de düzenlenmektedir. Düzenlenen bu etkinliklere genellikle resmi kurumlardan da katılımlar sağlanmaktadır. Başkent’te düzenlenen etkinliklere ise devlet büyükleri katılmaktadır.
Yılbaşı: 1 Ocak Cumartesi
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan Cumartesi
Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs
Ramazan Bayramı: 2 Mayıs Pazartesi - 4 Mayıs Çarşamba
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs Perşembe
Kurban Bayramı: 9 Temmuz Cumartesi - 12 Temmuz Salı
Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz Cuma
Zafer Bayramı: 30 Ağustos Salı
Cumhuriyet Bayramı: 29 Ekim Cumartesi
Bunlar dışında 2016 yılında yapılan 15 Temmuz darbe girişimi de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak resmi tatiller arasında yerini almaktadır. Bununla birlikte toplamda 9 resmi tatil bulunmaktadır.