Türkiye'nin İlk Cep Uydusu Grizu-263A Uzaya Fırlatıldı

Türkiye’nin ilk cep uydusu olan Grizu-263A, SpaceX Falcon 9 roketiyle dünya yörüngesine fırlatıldı. Yapılan çalışma 92 senesinde meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybedenlere adına fırlatıldı.

14.01.2022-10:29 - (Son Güncelleme: 14.01.2022-12:32)

Zonguldak’ta bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde çalışmaları süren Türkiye’nin ilk cep uydusu, uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Türkiye’den ilk kez bu projede yer alma başarısı gösteren gençlerimizi, hocalarımızı, destekleyen kurumlarımızı tebrik ediyorum’’ dedi. 

İLK CEP UYDUSU UZAYDA 

Grizu-263 Uzay Takımı tarafından tasarlanan Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A uzaya fırlatıldığı belirtildi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından çalışmaları yapılan ilk cep uydusu, Grizu-263A, ABD’nin Florida eyaletinden bulunan Cape Canaveral Fırlatma Üssü'nden SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle TSİ 18.25’de başarılı şekilde uzaya fırlatıldı. 

ROKETİN FIRLATILMA ANI CANLI YAYINDA GÖSTERİLDİ 

Dün akşamüzeri 18.25 saatlerinden fırlatılan cep uydusu, ZBEÜ Farabi Kampüsü'ndeki Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nden ABD'ye bağlanılarak canlı izlendi. Büyük bir heyecanla beklenen fırlatma progmanına ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Roketsan Genel Müdür Yardımcısı Sartuk Karasoy, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Erol, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saat 18:25'i gösterdiğinde roketin uzaya fırlatılma anı ise büyük bir heyecana sahne oldu. Büyük bir heyecan ile bekleyen öğrenciler roketin fırlatılma anında alkışlarla tempo tutarak coşkuya ortak oldu. Grizu-263 takımı da birbirlerine sarılarak duygu dolu anlar yaşadı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MESAJ YAYINLADI

Dün gerçekleştirilen atış sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medyadan yaptığı paylaşım da şu ‘2019 TEKNOFEST yarışması model uydu alanında 1’inci olan gençlerimizin geliştirdikleri Grizu-263A mini uydu, bugün SpaceX tarafından uzaya fırlatıldı. Türkiye’den ilk kez bu projede yer alma başarısı gösteren gençlerimizi, hocalarımızı, destekleyen kurumlarımızı tebrik ediyorum’’ ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’NİN İLK CEP UYDUSU, ROKETTEN AYRILDI

Türkiye’nin ilk cep uydusu yaklaşık 1 saatlik yolculuğun ardından uzayda roketten ayrıldı ve uzaya fırlatıldı. Bundan sonraki süreçte kendi yörüngesinde hızla dönmeye başlayacak uydu, daha sonra yavaşlayacak ve dünyaya ilk sinyali yönlendirmeye başlayacak. Grizu 263 takımında görev alan danışman Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, tarihi bir gün yaşadıklarını belirtti. Sıkı çalışan ekibin şu anda oldukça duygulu olduğunu dile getiren Ekmekçi, "Artık yılların emeği bir uydumuz var. Artık yörüngede yer almasını bekliyoruz. Sinyallerimi takip edeceğiz bundan sonra. Onu da alınca çok sevineceğiz ve hayallerimizin peşinden koşmaya devam edeceğiz. Duygu dolu anlar yaşadık. Her başarının ardında aslında acı- tatlı anılar oluyor. Biz de çok anı biriktirdik. Bu anılar devam edecek. Uydu roketten çıktıktan sonra kendi etrafında dönecek. İçindeki bir sistem bunu yavaşlatacak ve sonunda sinyal vermeye başlayacak. Umutla bekliyoruz. Uzay çalışmaları içerisinde birçok riskleri barındırıyor. Şu ana kadar her şey yolunda gitti. Bundan sonra da inşallah yolunda gidecektir. Sinyal almayı heyecanla bekleyeceğiz. Dünyanın herhangi bir yerinden de ilk sinyal alınabilir. Gelebilecek ilk sinyal haberi bizleri çok mutlu edecektir" dedi.

İlk cep uydusu uzaya fırlatıldı

BU ÇOK BÜYÜK BAŞARI

Canlı olarak yayınlanan cep uydusunun fırlatışına dair Türk Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, açıklamalarda bulunarak öğrencileri tebrik etti. Başkan Yıldırım, "Çok özel bir akşam yaşadık. Canlı olarak uydumuzun fırlatılmasına şahitlik ettik. Gençlerimizin bu başarısı küçük görülebilir anlaşılmayabilir. Bu çok büyük başarı. Kendileri karar vermişler ve çalışmaları ve başarmışlar. Çok büyük sıkıntılara düşmüşler ama bunları aşarak başarıya ulaşmışlar. Ben bu başarıyı görmekten çok mutluyum. Bizim görevimiz de bu tür girişimleri desteklemektir. Bu ve bunun gibi ekipleri destekleyeceğiz imkanlar dahilinde. Çok mutluyuz." Şeklinde konuştu. 

CEP UYDUSU MADENCİLERİN İSMİNİ TAŞIYOR

Dün uzaya fırlatılan cep uydusu, 3 Mart 1992'de Zonguldak’ta meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden madenciler adına uzaya fırlatıldı. Fırlatmanın ardından Falcon 9 roketi başarılı şekilde Dünya’ya geri döndü. SpaceX’in Transporter-3 görevi kapsamında Grizu-263A dahil toplam 105 uzay aracı aynı anda gönderildi. 

KARANLIK MADEN OCAKLARINDAN UZAYIN UZANAN BİR ZONGULDAK BAŞARISI

Büyük bir başarıya imza atan Grizu-263 Uzay Takımı Kaptanı Çağla Aytaç Dursun, oldukça heyecanlı olduklarını, 4 yıl önce kurdukları takımın geldikleri noktadan gurur duyduğunu belirterek, "Cep uydusu standartlarında 5x5x5 santimetrelik küp uydu şeklinde bir üretimimiz oldu. İki yıllık süreçte tasarım, üretim ve test aşamalarını tamamlamış olduğumuz Grizu-263A uydumuzun fırlatıcı firmaya teslimi gerçekleştirildi. Takım olarak büyük bir gurur ve mutluluk içindeyiz." diye konuşmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal