Türkiye'nin İçinde Bulunduğu G20 Ülkelerine İklim Krizi Uyarısı: Kumsallar Azalacak, Ormanlar Yanacak!

G20 ülkeleri kritik eşikte. Yaşanan iklim krizi çerçevesinde yapılan araştırmalar sonucu G20’ye üye ülkelerde önümüzdeki seneler içinde büyük sorunlar olacağının sinyalleri verildi.

29.10.2021-12:16 - (Son Güncelleme: 29.10.2021-14:38) Türkiye'nin İçinde Bulunduğu G20 Ülkelerine İklim Krizi Uyarısı: Kumsallar Azalacak, Ormanlar Yanacak!

G20 ülkeleri kritik eşikte. Yaşanan iklim krizi çerçevesinde yapılan araştırmalar sonucu G20’ye üye ülkelerde önümüzdeki seneler içinde büyük sorunlar olacağının sinyalleri verildi. Küresel ısınmaya önlem alınmazsa olacak senaryoları CMCC iklim raporunda açıkladı. CMCC iklim raporuna göre, emisyon azaltımını sağlamamaları halinde iklim krizi G20 ülkelerini 30 yıl içinde altüst edecek. İtalya’nın önde gelen iklim değişikliği araştırma merkezi ve IPCC’nin Ulusal Odak Noktası olan Avrupa-Akdeniz İklim değişikliği Merkezi CMCC’nin yayınladığı ‘G20 İklim Etkileri Atlası’ başlıklı rapora göre, dünyanın en zengin ekonomileri 30 yıl içinde kuraklık, yangınlar, sıcak hava dalgaları ve seller nedeniyle altüst olabilir. En fazla risk altında olan sektörler tarım, turizm ve kıyı sektörleri olarak öne çıkarken, 2050’ye kadar ulusal GSYİH’de yüzde 13’e varan kayıplar görülebileceği belirtiliyor. Rapora göre, yüksek emisyon senaryosunda Avrupa’da aşırı sıcakların sebep olduğu ölümler, 2100’e kadar yılda 2700’den 90 bine yükselebilir. 2050’ye kadar avlanabilecek balık miktarı Endonezya’da 5’te 1 oranında düşebilir. Deniz seviyesinin yükselmesiyle de kıyılardaki altyapı 30 yıl içinde yok olabilir. G20 ülkelerini Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.

İKLİM KRİZİNİ ÇÖZEMEZSEK KUMSALLAR AZALACAK, YANGINLAR ARTACAK

Küresel ısınmanın getirdiği iklim krizi Dünya’yı tehdit etmeye daha yeni başlıyor. Bu zamana kadar doğanın kıymetini bilmeyen dünya ülkeleri artık bu küresel soruna canla başla çözüm arıyor. Çözüm bulunmazsa yaşanabilecek bir Dünya kalmayabilir. CMCC’nin iklim krizinin getireceği sorunları açıkladığı raporda öngörüler korkutucu seviyelerde. Raporda tüm G20 ülkeleri için ayrı ayrı senaryo ve analizlere de yer verildi. CMCC raporunda Türkiye ile ilgili senaryolarda şu bulgular öne çıktı: Yüksek emisyon senaryosunda, Türkiye 2050’ye kadar gelirinin yüzde 2’sini kaybedebilir. Kumsallarla kaplı kıyıları 2050’ye kadar 23 metre geri çekilerek turizmi etkileyebilir. Sıcaklık artışının 4 derece olduğu senaryoda, sıcaklık günümüze kıyasla 2036 ila 2065’e kadar kırk iki kat daha uzun sürebilir. Türkiye’de buğday ve şeker pancarından elde edilen verim ısınmaya bağlı yükselebilir. Tarım sektöründeki su talebinin 2050’ye kadar yüzde 44- 47 civarında artması beklendiği için verim kayıplarının yaşanması muhtemel. Sıcaklık artışının 4 derece olduğu senaryoda, tarımsal kuraklık 2036-2065 itibariyle yüzde 88 daha sık görülen bir durum haline gelirken, 2 derece senaryosunda söz konusu oran yüzde 58’e düşebilir. Türkiye’de yangınlar nedeniyle yanan alanların yüzölçümü, yüksek emisyon senaryosunda 2050’ye kadar yılda 718 kilometrekare artabilir. Dünya için en büyük tehdit haline gelen insan faaliyeti kaynaklı iklim kriziyle mücadelede yeni taahhütlerin açıklanmasının beklendiği COP26, 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek. Alınan mesafenin ele alınacağı COP26, iklim kriziyle mücadelede, emisyonlarda sorumluluğu daha fazla olan gelişmiş ülkelerden daha iddialı adımlar ve finansman sağlanmasını bekliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal