Dünya Yanıyor: İklim Krizi Nedeniyle Birçok Ülkede Yangın Çıktı

Türkiye’nin pek çok yerinde aynı anda meydana gelen orman yangınları can yakarken, Sibirya, ABD ve Avrupa dahil dünyanın pek çok ülkesi orman yangınlarıyla başa çıkmaya çalışıyor.

02.08.2021-12:52 - (Son Güncelleme: 02.08.2021-15:40) Dünya Yanıyor: İklim Krizi Nedeniyle Birçok Ülkede Yangın Çıktı

Temmuz ayının başından bu zamana ABD’nin Kaliforniya eyaleti, Rusya’nın Sibirya bölgesi, İspanya, İtalya ve Yunanistan başta olarak birçok ülke, yüksek sıcaklıkları arından çıkan orman yangınlarını söndürmek amacıyla acil durum ilan etmiş bir durumda. 

Uzmanlar, ortalamanın üzerinde seyderen hava sıcaklığı, kuraklık ve rüzgarların da etkisini sürdürdüğü orman yangınlarının ana sebebinin küresel iklim değişikliği ve ısınma olduğunun altını çiziyor.

5 FRANSA KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE YER YANDI

Rusya’nın en soğuk bölgesi olan Sibirya’da yaklaşık 1 aydır devam eden orman yangınlarında 1.5 milyon hektarlık alanın, başka ifadeyle Fransa’nın yaklaşık 5 katı büyüklüğünde bir alanın yok olduğu belirtildi.

Sibirya bölgesindeki Yakutistan’da son 3 senedir üst üste çıkan orman yangınlarının sıcak havalardan kaynaklandığına dikkat çekilirken, buradaki yangın, alanın büyüklüğü yüzünden hala söndürülemedi.

OLAĞAN ÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Avrupa’da özellikle İtalya, İspanya ve Yunanistan, yangınlardan en çok etki alan ülkeler arasında yer alıyor. İtalya’nın Sardunya adalarında başlayan orman yangınlarında yaklaşık 1.000 kişinin evlerinden tahliye edildiği ve hükümetin adada olağanüstü hal ilan ettiği aktarıldı.

Adadaki yangınlara 7 bin 500 kişi ve 20’den fazla uçakla müdahale edilerek söndürülmeye çalışıldığı bildirildi.

24 SAATTE 50 NOKTADA YANGIN ÇIKTI

Geçtiğimiz pazar gününden bu zamana kadar orman yangınları ile uğraşan Yunanistan’da, son 24 saatte çıkan 50 yangına 700’den fazla itfaiyecinin müdahale etttiği, ancak yangınların halen kontrol altına alınmaya çalışıldığı söyleniyor. Sıcaklığın 40 derecenin üstüne çıktığı ülkede 13 idari bölgeden 4’ünün “çok yüksek yangın riski” altında olduğu belirtilidi. Meteoroloji uzmanlarının ise, bunun 1980’lerin ortalarından beri görülen en şiddetli sıcaklardan biri olduğunu söylediği belirtiliyor.

YAĞMUR YAĞMASI ÜMİT EDİLİYOR

İspanya geçtiğimiz hafta sonundan beri özellikle Katalan bölgesinde 10’a yakın orman yangınıyla mücadele ediyor. Katalan bölgesinde bin 500 hektarlık bir alanın yandığı ancak yangınların yeni kontrol altına alındığı belirtirken, yetkililer beklenen yağmurun yardımcı olmasını umut ediyor.

AYNI ANDA 82 BÜYÜK YANGIN

ABD’nin batı bölgesinde başta olmak üzere 82 büyük ölçekli orman yangını aynı anda söndürmeye çalışıyor. Ülke tarihinin en büyük orman yangınları ile mücadele ederken, Kaliforniya eyaletindeki yangınlarda çok sayıda evin zarar aldığı, eyaletin pek çok noktasında acil durum ilan edildiği bilgisi paylaşıldı.

Kaliforniya’da Tamarack yangını 27 gündür, Dixie yangını 17 gündür söndürülmeye çalışılırken, ülkedeki en büyük orman yangın olduğu belirtilen Oregon eyaletindeki Bootleg yangını ise 25 gündür kontrol altına alınamıyor.

Oregon eyalet yetkilileri, hafta başında yaptıkları açıklamada yangının 500’den fazla binayı yok ettiği ancak 2 binden fazla itfayecinin yangının ancak yüzde 53’ünü kontrol altına alabildiği kaydedildi.

Sadece Bootleg’de şimdiye kadar New York kentinden daha büyük bir alanın kül olduğu belirtiliyor. ABD’de bu yılki orman yangınlarında 1.5 milyon hektara yakın bir alanın yok olduğuun altı çiziliyor.

2021 DÜNYANIN EN SICAK YILI OLABİLİR

Uzmanlar tüm dünyanın yangın yeri haline gelmesinin en önemli nedeninin küresel ısınma olduğuna dikkat çekilirken, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) göre, dünyanın yüzey sıcaklığı, sanayi devrimi öncesindeki ortalamaların 1.02 derece üstüne çıkarak, geçen yıl rekor seviyeye ulaştı.

Uzmanlar, Avrupa, Uzmanlar tüm dünyanın yangın yeri haline gelmesinin en önemli nedeninin küresel ısınma olduğuna dikkat çekerken, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) göre, dünyanın yüzey sıcaklığı, sanayi devrimi öncesindeki ortalamaların 1.02 derece üstüne çıkarak, geçen yıl rekor düzeye ulaştı.

Uzmanlar, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’daki seller, Sibirya’daki orman yangınları gibi felaketlerin yanı sıra, sıcak hava dalgaları ve kuraklığın ABD, Ortadoğu ve Afrika’da gıda arzını yüksek düzeyde tehdit ettiğine dikkat çekiyor. 2021 yılının bu hızla giderse 2020’nin sıcaklık rekorunu kıracağı vurgulanırken, bundan sonra her yılın yangınlar dahil aşırı hava olaylarıyla dolu geçeceğini de belirtiyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ

İklim değişikliğinin kuraklık, sel, su kıtlığı, tarım alanlarının yok olması, gıda güvensizliği, orman yangınları ve ormansızlaşma, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme gibi etkilerinin yanı sıra, insan sağlığına ve ekonomiye de etkileri bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal