Brexit Sonrası Fransa-İngiltere Arasındaki Balıkçılık Krizi Devam Ediyor

Geçtiğimiz yıldan beri süren Fransa-İngiltere arasındaki balıkçılık sorunu şiddetini artırarak devam ediyor.

28.10.2021-17:15 - (Son Güncelleme: 28.10.2021-17:24) Brexit Sonrası Fransa-İngiltere Arasındaki Balıkçılık Krizi Devam Ediyor

Fransa ile İngiltere arasında yaşanan balıkçı krizi sürüyor. Fransa Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada İngiltere'den çekinmediklerini belirterek şu açıklamalara yer verdi; 'Korkarım bu İngiliz hükümetinin anlayacağı tek şey olduğu için güç dilini konuşmamız gerekiyor.' 

Fransa, İngiltere'nin kendi kara sularında balıkçılık yapacak gemilere lisans vermemesi üzerine patlak veren yeni gerilimde, Fransız yetkililer, kendi kara sularına giren iki İngiliz Balıkçı teknesine sert müdahalelerde bulunmuştu. Bir tekne alıkonurken, diğer teknenin kaptanına ağır para cezası verilmişti.

İNGİLİZLER SERT MÜDAHALE İSTİYOR

Fransa Dışişleri Bakanı yaptığı ayrı bir açıklamada kara sularının ihlali halinde tolerans göstermeyeceklerini ve müdahalelerin daha da sertleşeceğini belirtirken açıklamalarına şu sözlerle devam etti; "Korkarım bu İngiliz hükümetinin anlayacağı tek şey olduğu için, gücün dilini konuşmamız gerekiyor."

İNGİLTERE FRANSIZ GEMİLERİNE LİSANS VERMEDİ

Bu olayın üzerine İngiltere yüzlerce Fransız balıkçı teknesinin lisansını iptal ederken lisans başvurularını da iptal etme kararı aldı. Fransa ise sorun kasım ayına kadar çözülmez ise İngiliz teknelerine karşı orantısız güç kullanacağını açıkladı.

SORUN MAYIS AYINDAN BERİ DEVAM EDİYOR

Manş Denizi'nde İngiltere'ye ait Jersey Adası çevresindeki balıkçılık ve avlanma haklarıyla ilgili yaşanan anlaşmazlık, Brexit sonrası ortaya çıkan belirsizliklerin bir örneğini oluşmuştu.

Fransız balıkçılar Jersey Adası'ndaki St. Helier limanı yakınlarında protesto düzenlemişti. İngiliz Kraliyet Donanması'na ait iki devriye gemisi bölgeye sevk edilmişti.

Fransa avlanma konusunda adil olmayan kuralların işletildiğini savunarak adaya giden elektriği kesmek dahil misilleme adımları atabileceği uyarısında bulunmuştu.

BREXİT SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyordu.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık" gibi sorunlu konular en zor balıklar olarak öne çıkmıştı.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacaktı. Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyordu.​​​​​​​

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal