Türkiye'nin harekatına karşı gizli görüşmeler yapıyorlar! PKK'nın paçası tutuştu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirilecek harekat ile alakalı açılamalarda bulunmuştu. Suriyen'nin kuzeyine yönelik gerçekleşecek beşinci harekat için geri sayım devam ediyor. Köşeye sıkışan PKK, Türkiye'yi durdurabilmek için tüm aktörlerle gizle görüşmeler gerçekleştiriyor.

10.06.2022-10:55 - (Son Güncelleme: 10.06.2022-11:32)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirilecek harekat ile alakalı açılamalarda bulunmuştu. Suriye'nin kuzeyine yönelik gerçekleşecek beşinci harekat için geri sayım devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu operasyonlar için emir bekliyor. Terör örgütü PKK/YPG ise yaşan bu süreçten kaynaklı olarak köşeye sıkışarak ABD, Rusya ve Esed rejimiyle pazarlıklarını sürdürüyor. Köşeye sıkışan PKK, Türkiye'yi durdurabilmek için tüm aktörlerle gizle görüşmeler gerçekleştiriyor. PKK, Rusya ve Esed rejimi ile son 10 gün içinde en az 4 kez görüştü.

Gizli görüşme

Terör örgütü PKK, Rusya ve Esed rejimiyle ilk görüşmesini Tel Rıfat'ta gerçekleştirdi. Gerçekleşen görüşmeye İran milisleri alınmadı. PKK adına örgütün, sözde Halep sorumlusu Remzi Şeyhmous, rejim adına Siyasi Büro Şefi Ghassan İbrahim’in katıldığı gizli toplantıda rejim subayları, Katırcı grubunun milis güçleri ve Rus askerler yer alırken görüşmenin ana maddesi, "Türkiye'nin Münbiç ve Tel Rıfat'ı da kapsayacak olan harekatını önlemek" ve "PKK'yı garanti altına almak" oldu. 

Tel Rıfat ve Münbiç karşılığında

Rusya, PKK ve rejim arasında gerçekleşen ikinci görüşme Lazkiye'nin güneydoğusunda bulunan Rus kontrolündeki Hmeymim Üssü'nde gerçekleşti. Bu görüşmede Tel Rıfat ve Münbiç karşılığında güvence sunulabileceği dile getirdi. PKK adına toplantıya katılanlar böyle bir yetkimiz yok diyerek Kandil'de bulunan ele başlarını işaret etti.

Yüzlerce araç ve binlerce askerle konvoy düzenledi

Üst düzey Rus subayları katıldı

Bir diğer görüşme ise Münbiç'te gerçekleşti. Görüşmeye bir grup askerle giden rejim heyeti toplantıyı şehirde gerçekleştirmek istedi fakat PKK/YPG'liler kabul etmedi. Görüşme Münbiç yakınlarındaki bir köyde gerçekleşti. Son görüşme ise Kamışlı'da oldu. Burada gerçekleşen görüşmeye diğerlerinden farklı olarak üst düzey Rus subaylarının da katıldığı kaydedildi. Toplantılarda ne karar alındığı merak edilirken, görüşmelerin ardından sahada askeri hareketlilik yaşandı. Rejim, Tel Rıfat ve Ayn İsa yakınlarına ciddi askeri sevkiyat gerçekleşti. PKK/YPG'liler için ABD'liler de saha çalışmasına hız verdiği belirtildi. PKK/YPG'lilerle toplantı üstüne toplantı yapan ABD, Arap aşiretlere de örgüte destek karşılığında vaatlerde bulunduğu açıklandı. Bazı aşiret reislerine milyonlarca dolarlık para teklif edildiği belirtildi.

Yüzlerce araç ve binlerce askerle konvoy düzenledi

Tel Rıfat ve Münbiç'e harekat sinyalinden sonra Suriye'de hareketlilik hız kesmeden devam ediyor. Olası harekatta Türk askerinin yanında cephede yer alacak olan Suriye Milli Ordusu (SMO) da harekata hazır. SMO dün yüzlerce araç ve binlerce askerle konvoy düzenlediği kaydedildi. Ağır silahların monte edildiği 200'den fazla araçla Azez’de toplanan SMO askerleri, harekata hazır oldukları mesajı verdi. Daha sonra araçlarla Azez, Soran ve Succo bölgesinde konvoy halinde tur atıldı. Konvoyun geçişi esnasında Suriyeli siviller de alkışlarla SMO'ya destek verdi. Türkiye'den talimat bekleyen muhalifler, harekatın bir an önce başlamasını bekliyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal