Türkiye'den devrim niteliğinde bir adım! Eskişehir Beylikova’da üretime başlayacak: 570 bin ton cevher işlenecek

Madencilikte çıtayı arşa çıkaran Türkiye, gözünü teknolojik ürünlerin temel bileşenleri arasında yer alan “nadir toprak elementleri”ne çevirdi. Gelecek yıl Eskişehir Beylikova’da üretime başlayacak tesiste florit, barit, NTE, uranyum ve toryum dahil 570 bin ton cevher işlenecek. Elektrikli otomobil, bataryalar, uydu haberleşme, tıp ve rüzgar türbinleri gibi alanlarda kullanılacak.

01.07.2022-12:15 - (Son Güncelleme: 01.07.2022-17:37) Türkiye'den devrim niteliğinde bir adım! Eskişehir Beylikova’da üretime başlayacak: 570 bin ton cevher işlenecek

Bor üretiminde tüm dünyada tarihi bir ivme yakalayan Türkiye, nadir toprak elementlerinde dünya tarihinde bir ilk yapmaya hazılanıyor. İleri teknoloji ürünlerde vazgeçilmez olan nadir toprak elementlerini işleyecek ilk tesis, üretim için geri sayım başladı. Seneye Eskişehir'de üretime başlayacak tesiste birçok alanda kullanılan nadir toprak elementleri işlem görecek. Elektrikli otomobil başta olmak üzere bataryalar, nadir elementler, enerji depolama sistemlerinden, uydu haberleşmesine kadar birçok önemli alanlarda kullanıma sunulacak. Bu tesiste yıllık tahmini olarak 570 bin ton cevher işlemi gerçekleşecek.


Katma değerli uç ürün ihracı yapılacak

Türkiye, Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak katma değerli ara-uç ürün üreterek ihracat gerçekleştiren ve dışa bağımlılığı azaltan bir ülke olma hedefi doğrultusunda çalışmalar son sürat devam etmekte. Türkiye'de bulunan madenler katma değerli uç ürün olarak ihraç edilecek. Bu bağlamda ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesindeki temel bileşen olan nadir toprak elementlerinin üretimi yapılacak.

İşleme tesisi Eskişehir'de

Rezerv miktarı doğrultusunda Çin’deki 800 milyon tonluk rezerve sahip cevher sahasından sonra dünyanın en büyük ikinci rezerv sahası olarak kabul gören Eskişehir Beylikova sahasında üretim tesisi inşa edilecek. 2023 yılında inşaatı başlayacak olan tesiste, nadir toprak elementleri özenle işlenecek. İlk olarak bin 200 ton cevherin işleneceği tesisle beraber yıllık 570 bin ton cevher işleyerek, 10 bin ton nadir toprak oksitleri, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 ton toryum üretimi sağlanacak.

Saflaştırıldığında tonunun değeri 200 bin dolara çıkıyor

Ayrıştırılmadan kullanıldığında elde edilen gelirin düşük olduğu nadir toprak elementleri yüzde 99'un üzerinde saflaştırıldığında tonunun değeri 200 bin dolara kadar çıkmakta. Türkiye’de florit, barit, NTE, uranyum ve toryum içeren 13 farklı nadir toprak elementi halihazırda mevcut.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal