Türkiye'de kira fiyatlarının artışı durmak bilmiyor: İstanbul'da en çok artış Zeytinburnu'nda!

Kira fiyatlarında bu senenin ilk dört ayında yeni rekorlara imza atıldı. Bazı yerlerde kira fiyatları iki katına kadar artış gösterirken söz konusu artışların sürmesi dikkatleri çekiyor. Kiraların bu kadar yükselmesinin arkasındaki temel nedenin yeni konutlardaki yetmezlik olduğu aktarılıyor.

14.05.2022-10:08 - (Son Güncelleme: 14.05.2022-16:27) Türkiye'de kira fiyatlarının artışı durmak bilmiyor: İstanbul'da en çok artış Zeytinburnu'nda!

Ev fiyatları ve kiraların artışındaki hız sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin kısa bir zaman önce konut sektörüne dair, “Kararlılıkla ifade etmek isterim ki fahiş fiyat artışlarına karşı var gücümüzle çalışarak devreye aldığımız uygulamalar üzerinden fırsatçılık yapmaya, vatandaşlarımızı mağdur etmeye kalkışanlar hakkında ilgili her adımı atacak, asla müsamaha göstermeyeceğiz” ifadeleri bu durumun bir an önce çözüme kavuşması için uygulamalar yürütüldüğünü işaret ediyor.

Bu yıl konutlar hızlı tükendi

2020 yılında kamu bankaları pandemi süresi boyunca durağanlaşan piyasayı hareketlendirmek adına tarihin en düşük kredi faizi oranıyla (0.64) konut kredisi sunmuş, en fazla 12 ay ödemesiz dönemli, 15 seneye kadar vade fırsatı tanımıştı.

Türkiye'de kira fiyatlarının artışı durmak bilmiyor: İstanbul'da en çok artış Zeytinburnu'nda!

Bu bağlamda Haziran 2020 tarihinde başlatılan kampanya ve ilerleyen süreçte piyasa canlılığı ile senenin ikinci dönemi fazlasıyla hareketli geçmiş, eldeki konutların büyük bir bölümü elden satılmıştı.

4 ilde en düşük kiralıklar

İstanbul: İstanbul’da en net kira artışların görüldüğü ilçelerden öne çıkan bölge Zeytinburnu. Zeytinburnu’nda 2020 yılında bin 900 lira seviyesinde olan ortalama kira fiyatının 4 bin liraya çıktığı tespit edildi. Gaziosmanpaşa’da ise 2020 yılında bin 500 lira seviyesinde olan ortalama kiraların 3- 4 bin liradan başladığı kiracılar tarafından fark ediliyor. Dikkat çekici bir diğer yükseliş ise Eyüpsultan ilçesinde kaydediliyor; 2 bin liranın üzerinde izleyen 2020 ortalama kiralık fiyatları 5 bin lirayı geçti. 

İstanbul’un bir diğer önemli ilçelerinden Beylikdüzü’nde ise 2 bin lira seviyesinde olan kiralık konut fiyatlarının en düşük seviye olarak 4 bin lirayı geldiği görülüyor. 

Ankara: Ankara, Gölbaşı’nda 2020 kiraları ortalama bin 600 lira civarlarındayken mevcut durumda kiralık fiyatlarının 3 bin lirayı geçtiği görülüyor. 2020 yılında ortalama 1000 lira fiyatla kiralık satışa çıkarılan Etimesgut’ta kira fiyatları 2 bin 500 liradan başlayarak 5 bin lirayı geçiyor. 

İzmir: İzmir’de özellikle sahil kesimde konut ve yazlık alan vatandaşlarla beraber oldukça yüksek izleyen kiralık bedelleri devam ediyor. Bu yerlerdeki yeni konut arzı da fiyatların artışını destekler nitelikte. Şehir içerisinde Narlıdere‘de 2020 senesinde 2 bin 500 lira civarında olan kira fiyatları 2021 yılında 4 bin liranın üzerinde izliyor. 

Bursa: Bursa da kira fiyatlarının çok net bir şekilde artışların görüldüğü illerden. İnegöl‘de 2021 yılında bin 800 lira seviyesinde olan ortalama kira fiyatları 3 bin liranın üzerine çıktı. Türkiye'de kira fiyatlarının artışı durmak bilmiyor: İstanbul'da en çok artış Zeytinburnu'nda!

Kiralar 4 ayda ikiye katlandı

Yükselişini sürdüren konut kiraları gündemdeki yerini koruyor. Senelik kira artışları Türkiye’nin her ilinde etkisini hissettirirken, bu yıldan itibaren kira fiyatlarındaki yükselişin bazı illerde üçe hatta dörde katlandığı fark ediliyor. Türkiye’de, evlenmeler, boşanmalar, ailelerin küçülmesi, öğrencilik gibi farklı sebeplerle senelik 700-800 bin yeni konut ihtiyacı olduğu görülüyor. Bu ihtiyaç bağlamında 2018 yılından bugüne düşen yeni konut inşası, bu durumda hiç yeterli görülmüyor. Piyasaya giderek azalan bir konut sürülmesiyle birlikte kiralık olarak satışa çıkarılan konutların sayısında da büyük azalış görülüyor.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni konut inşasının yetmediğinin altını çizerken, piyasaya yeni konut sürülmeden kira fiyatlarının da düşmeyeceğine vurgu yapılıyor. Durbakayım, “Bir inşaat minimum 2-3 yıl sürüyor. Yani inşaatlar şimdi hareketlenmeye başlasa bile tesiri bir yılı geçer. Kamunun destek adımları çok önemli. Bir kıvılcımı meşaleye dönüştürebilir” ifadelerini kullandı.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal