Türkiye’de enerjide yönünü güneşe çevirdi: 2023 yılında liderliği ele geçirdi

Temiz enerji politikası kapsamında adımlar atmaya devam eden Türkiye, 2023 yılında kurduğu 240 yeşil elektrik santralı kurarak bu alanlar lider oldu. İşte detaylar…

03.03.2024-11:03 - (Son Güncelleme: 03.03.2024-11:03)

Küresel ısınmaya karşı mücadele kapsamında kritik bir öneme sahip olan güneş enerjisi, Türkiye’nin dikkatle eğildiği alanlar arasında yer alıyor. Güneş ve rüzgar enerjisinden daha fazla yararlanmak için yatırımlarını arttıran Türkiye, 2023 yılında kurduğu 240 yeşil elektrik santralı ile Microgidmedia" ile temiz enerji verilerini derleyen düşünce kuruluşu "Ember"in raporlarında ülkemizin bu alanda lider olduğu vurgulandı.

Türkiye önemli bir güç

Haber Global’in yer verdiğine göre; Microgidmedia'nın Türkiye'deki faaliyetlerine odaklanan bir raporda, Türkiye'nin hibrit güneş enerjisi santrallerine verdiği önem vurgulanıyor. Raporda, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını etkili bir şekilde kullanarak enerji karışımını çeşitlendirdiği belirtiliyor. Ayrıca, ülkenin yenilenebilir enerji sektöründe güçlü bir konuma sahip olduğuna dikkat çekiliyor.

Raporda, Türkiye'nin dinamik enerji politikalarıyla yeni teknolojilere adapte olma konusundaki isteğini kanıtladığı ifade ediliyor. 2020'de yapılan önemli düzenlemelerin, hibrit enerji santrallerinin yaygınlaşmasına ve güneş enerjisi kapasitesinin artmasına katkı sağladığı belirtiliyor. Türkiye'de 2023 itibarıyla 240 adet çalışan veya planlanan güneş enerjisi destekli hibrit enerji santrali kurulduğu vurgulanıyor. Bu adımın, Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesini artırmada kilit bir rol oynadığı belirtiliyor. Bu santraller aracılığıyla eklenen 510 MW'lık güneş enerjisiyle, ülkenin güneş enerjisi kapasitesinin rüzgar enerjisini geride bırakarak 12,2 GW'a yükseldiği bilgisi paylaşılıyor.

Türkiye güneş ve rüzgar enerjisi

Kapasiteler artırılıyor

Ember düşünce kuruluşunun son analizine göre, Türkiye'deki rüzgar ve hidroelektrik santrallerindeki güneş enerjisi potansiyeli, ülkenin enerji hedeflerine ulaşmada önemli bir etken olabilir. 2024 itibarıyla hibrit santrallerdeki toplam 510 MW'lık güneş enerjisi kapasitesi, Türkiye'nin toplam güneş kapasitesini 12,2 GW'a taşıyarak rüzgar enerjisi kapasitesini geride bırakıyor.

Ember'de enerji analisti Azem Yıldırım, rapordan alıntı yaparak, "Devlete ait geniş baraj göllerine sahip hidroelektrik santrallerinde YEKA ihaleleri aracılığıyla yüzer güneş enerjisi santrallerinin kurulabileceğini belirtiyor. Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin işlettiği Atatürk, Karakaya, Keban, Ilısu ve Birecik HES gibi Türkiye'nin en büyük on hidroelektrik santralinde, su yüzeyinin yüzde 10'u üzerine panel kurulduğu varsayılırsa, 17 GW'lık bir yüzer güneş enerjisi potansiyeli ortaya çıkıyor. Bu potansiyelin 7,7 GW'lık kısmı sadece Atatürk Barajı'ndan kaynaklanmaktadır," şeklinde açıklama yapıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal