Türkiye'de Bir İlk: İklim Elçileri Yetişiyor

Türkiye'de Darüşşafaka Ortaokulu’nda Eylül ayı sonunda uygulanmaya başlayacak olan eğitimle iklim elçileri yetiştirilecek.

19.09.2021-11:44 - (Son Güncelleme: 19.09.2021-11:44) Türkiye'de Bir İlk: İklim Elçileri Yetişiyor

Ülkemizde sistem düşüncesi kullanan ilk iklim ve çevre eğitim başlıyor. Bu ayın sonunda Darüşşafaka Ortaokulu’nda gerçekleştirilecek olan İklim değişikliği ve çevre konusunda sistem düşüncesi yöntemini odağına alan ve ‘Dünya İklimi’ adlı simülasyon oyununu araç olarak kullanan eğitim ilk defa uygulanacak. Düzenlenecek olan bu eğitimle birlikte amaçlanan Türkiye'nin iklim elçilerini yetiştirmek olacak.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Hızlandırma Labaratuvarı’nın (Accelerator Lab Turkey) desteklediği, Sistem Düşüncesi Derneği, Darüşşafaka Eğitim Kurumları ve Boğaziçi Üniversitesi’nin birlikte çalıştığı bir proje gerçekleştirilecek.

ÜLKEMİZDE İLK DEFA GERÇEKLEŞECEK

Ülkemizde ilk defa iklim eylemi için öğrencilere iklim sisteminin yapısını ve işleyişini anlayabilecekleri bir öğrenme deneyimi yaşatacak. Ayrıca politika geliştirmede karar alıcı pozisyonunda yer alabilecekleri bir simülasyon ortamı da öğrencilere sunulacak.

AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK

Yapılacak olan bu girişimin temel amaçlarından birisi  çevre eğitimi yolu ile iklim değişikliğini de içeren küresel sorunlar konusunda farkındalık yaratmak ve çözüm önerileri sunmak. Grişimin hedefledikleri arasında ise iklim sorununun aynı zamanda bir eşitsizlik sorunu olduğunu ve sürdürülebilir çözümlere ancak bütüncül bir bakış açısı ile ulaşılabileceğini göstermek yer alıyor.

DÜNYA İKLİMİ OYUNU OYNANACAK

Bu yılın eylül ayı sonunda başlayıp aralık ayına dek sürecek olan proje üç aşamada gerçekleştiriliyor. Eğitimin ilk aşamasında, sistem düşüncesi araçları kullanılarak nüfus, göç, ekonomi ve sera gazı salımlarının dünya genelinde ve ülke özelinde büyüklükleri, değişimleri ve ilişkileri sorgulanacak. İkinci aşamada ise öğrenciler Climate Interactive tarafından geliştirilen, Sistem Düşüncesi Derneği ve Change for Climate iş birliğinde Türkçeye uyarlanan ''Dünya İklimi'' oyununu oynayacak.

PROJEYİ TÜM OKULLARDA YAYMAK İSTİYORUZ

Oyun, uluslararası iklim müzakerecisi rolüne dayanıyor. Girişimin gerçekleştirilecek olan son aşamasında, iklim değişikliği ile ilgili kapsamlı bir eğitim düzenlenecek. Projeyi uzun vadede tüm okullara yaymak istediklerini anlatan Darüşşafaka Eğitim Kurumları Ar-Ge Koordinatörü Meltem Ceylan Alibeyoğlu, açıklamalarında ''Okulumuzda sekizinci sınıfta okuyan gönüllü 20-25 öğrencimizle ilk aşamada okul sonrasında yürütülecek. İkinci dönem ise derse entegre edeceğiz'' ifadelerini kullandı. Alibeyoğlu çocukların dünyada iklim nasıl çalışıyor iklim nasıl gerçekleşiyor gibi parametlerdeki sorularına yanıt olmayı amaçladıklarını söyledi.

İKLİM ELÇİSİ OLMALARINI HEDEFLİYORUZ

Öğrencilerin oyun sonrasında iklim değişikliği için birey olarak ülke olarak, dünya olarak ne yapmak gerektiğini tartışarak sonuca varacaklarını söyleyen Alibeyoğlu, ''Edindikleri deneyim ile çözüme dönük neler yapılabiliriz tartışacağız. Çocuklara hem bilgi verip hem çözüm üretmelerini sağlayacağız. Birer iklim elçisi olmalarını hedefliyoruz.'' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal