Türkiye Savunma Sanayi tarihinde bir ilk: ATAK helikopterin ilk ihracatı yapıldı!

ATAK taarruz helikopterinin ilk ihracatı, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in de katılım gösterdiği törenle Filipinler'e yapıldı.

06.04.2022-10:46 - (Son Güncelleme: 06.04.2022-11:43) Türkiye Savunma Sanayi tarihinde bir ilk: ATAK helikopterin ilk ihracatı yapıldı!

İki Atak helikopteri ve bir C-295 nakliye uçağının Filipinler teslim edilmesi sebebiyle Col Jesus Villamor Hava Üssü'nde tören gerçekleştirildi.

Törene savunma bakanları da katıldı

Söz konusu törene, Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Türkiye'den Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, Türkiye'nin Manila Büyükelçisi Artemiz Sümer, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ile Filipinler Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Connor Anthony Canlas'ın da aralarında bulunduğu askeri ve sivil yetkililer katılım gösterdi.

Lorenzana, törende bir konuşma yaptı ve söz konusu teslimatlardan Filipinler Hava Kuvvetleri için "harika bir gün" olduğunu ifade etti.

Türkiye Savunma Sanayi tarihinde bir ilk: ATAK helikopterin ilk ihracatı yapıldı!

Atak helikopterinin Filipinler için bir ilk olduğunun altını çizen Lorenzana, bu alandaki filolarını tekrardan yapılandırdıklarını belirtti. Lorenzana, Atak helikopterinin Filipinler'in terörle mücadelesine destek vereceğini aktararak, "Filipin Hava Kuvvetlerinin rüyası gerçekleştiği için çok mutluyum ancak evimizi tam olarak donatmak için hala uzun bir yolumuz var." şeklinde konuştu.

SSB ile Filipinler Savunma Bakanlığı arasında imzalanan Savunma Sanayii İşbirliği Mutabakat Zaptıyla birlikte bu konudaki iş birliğinin devletlerarası düzeye geldiğini söyleyen İsmail Demir, "Dostluk ve ortak çıkar temelinde savunma sanayisi iş birliğini geliştirmek ve güçlendirmek için bir çerçeve oluşturduk. Bu amacı etkin bir şekilde sürdürmek için Ortak Savunma Sanayii Çalışma Grubunun ilk toplantısını Türkiye'de veya Manila'da yapmayı teklif ediyorum." dedi.

Müttefiklerimizin güvenilir savunma ortağı olmak istiyoruz

TSK’nin ihtiyacı olan ürünlerin yüzde 80’i aşkın bir oranda yerli üretimle karşılandığını ifade eden Demir, "Türk savunma sanayisi şirketleri, kendini kanıtlamış sistemleri ve ürünleriyle küresel oyuncular haline geliyor. Bugün Türkiye'nin önde gelen savunma şirketleri TUSAŞ, ASELSAN ve ROKETSAN'ın üst düzey yöneticileriyle birlikteyim. Şirketlerimiz, teknoloji transferi, ortak üretim ve ortak pazarlamayı içeren kazan-kazan stratejisine dayanan uzun vadeli bir ilişki içinde dost ülkelerle iş birliği yapmaya isteklidir. Pandeminin tüm ekonomiler üzerindeki sert etkisine rağmen Asya-Pasifik Bölgesi'nde artan savunma harcaması rakamları, bize Asya ülkelerinin savunma tedariki konusundaki önceliklerinin hala önemli olduğunu ve yakın gelecekte artacağını gösteriyor. Bölgeyle ilgili vizyonumuz sadece ticaret ortaklığı kurmak değil, müttefik ve dost ülkelerin güvenilir savunma sanayisi ortağı olmak istiyoruz. Savunma Sanayii Başkanlığı, gelişmiş savunma sanayisi hizmetleri için sürekli fikir ve yenilik alışverişini kolaylaştırmaya hazırdır." değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye Savunma Sanayi tarihinde bir ilk: ATAK helikopterin ilk ihracatı yapıldı!

İkinci atak paketi için görüşmeler devam ediyor

Türk savunma sanayisi şirketleri Filipinler'e bugüne dek zırhlı araç, fişek, mühimmat, tabanca ve gece görüş dürbünü gibi birçok ürün ihracatı gerçekleştirdi.

Türkiye ile Filipinler arasındaki iş birliğini, SSB ve Filipinler Savunma Bakanlığı arasında İstanbul'da 2017'deki Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda imzalanan Niyet Beyanı ile yeni bir seviye atladı. 2018 senesinde Filipinler'de imzalanan mutabakat metni ise Atak helikopterlerini de içerisine dahil eden bir dizi ürünün ihracatı için adeta başlangıç niteliğinde oldu. Bu bağlamda 2020 yılında 6 Atak helikopteri için sözleşme imzalandı.

İkinci paket Atak helikopteri satışı bünyesinde Filipinler tarafına taslak fiyat teklifi yapıldı ve bu konuda görüşmelere başlandığı aktarıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal