Ağır Taarruz Helikopteri ATAK-II’nin Motoru Türkiye’de Üretilecek!

Yerli olarak üretilecek yeni Ağır Taarruz Helikopteri ATAK-II’nin Ukrayna menşeili motoru Türkiye’de üretilecek. İşte detaylar...

23.02.2022-12:03 - (Son Güncelleme: 23.02.2022-12:09)

Pakistanlı Aaj kanalında Rana Mubashir’in programına TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ile birlikte konuk olan TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu, T929 yani ATAK II ağır sınıf taarruz helikopterinin motorunun Türkiye’de üretileceğini açıkladı.

Gelen soru üzerine Demiroğlu, T129 Atak helikopterinin tamamen yerli olmadığını ancak T929 projesinde Ukrayna motorlarının Türkiye’de üretileceğini ifade etti. Yerli ve milli motor alternatifinin olmadığı için motorunun Ukrayna’dan geliyor. Temel Kotil geçmiş dönemlerde T929’un 2500 beygir motorlarla donatılacağını ve 2023’te uçuşunu yapacağını dile getirmişti.

TSK’YA 3 ADET ATAK II VERİLECEK

TUSAŞ ve İTÜ ortaklığında Hava ve Uzay Araçları Tasarım Laboratuvarı açılış programı ardından açıklamalarda bulunan Temel Kotil, ATAK-II ağır sınıf taarruz helikopterinin deniz versiyonunun geliştirileceğini açıklamıştı. Temel Kotil, 'ANADOLU LHD için Atak ve Gökbey’in deniz versiyonu çıkacak mı? Bu yönde bir takviminiz var mı?' sorusuna şu şekilde yanıt verdi 'Şu an için ATAK-II’nin deniz versiyonunu düşünüyoruz.' açıklamasında bulunmuştu.

Temel Kotil, 11 tonluk ATAK II taarruz helikopterinin 2022 yılı içerisinde motor çalıştıracağını, pervanelerini döndüreceğini açıklamıştı. Kotil daha önceden Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-II’nin motorlarının Ukrayna’dan geleceğini ve bu bağlamda sözleşme imzalandığını da açıklamıştı. T929 yani ATAK-II’nin 11 ton sınıfında olduğu ve 1.500 kg mühimmat taşıyabildiğini açıklanmıştı.


T925 HELİKOPTERİ 2024'TE UÇACAK 

Hakkında fazla bilgi bulunmayan 10 ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri’ne ilişkin yeni bilgiler veren Temel Kotil, helikopter hakkında konuşurken geçmişte T-925 ismini kullanmıştı. Yapılan son açıklamalarda ise T925 genel maksat helikopterinin 21 kişilik kapasite ve rampaya sahip olacağını aktaran Kotil, helikopterin 11 tonluk T-929 ATAK-II ile ortak güç grubuna sahip olacağını açıkladı. 11 ton kalkış ağırlığına sahip olacak T925 helikopterinin 5 bin beygir (iki motor) kapasitesinde olacak. Kargo bölmesinde ise T925’in top ve askeri araç taşınabilecek. T-925 için ilk uçuş tarihi ise 2025 şeklinde ifade edilmişti ancak Kotil, ilk uçuş için 18 Mart 2024 tarihini işaret etti. T925 helikopterinde GÖKBEY helikopterindeki aviyonik sistemlerinin ve belki geliştirilmiş versiyonu olacak. GÖKBEY ile benzer bileşenleri ile başta geliştirme ve üretim olmak üzere teslimat sonrasında ise kullanıcıya bakım idame ve onarım gibi süreçlerde kolaylıklar sağlanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal