Türkiye İsrail neden görüşüyor? Bu görüşmenin Rusya ve Avrupa ile ne ilgisi var?

Türkiye İsrail arasında buzlar erimeye başladı. Özellikle Akdeniz'deki yetki alan tartışmaları ve Filistin topraklarının ilhakıyla durma noktasına gelen ilişkiye Rus-Ukrayna savaşıyla birlikte patlak veren doğalgaz krizi yeni bir nefes kazandırdı.

10.03.2022-10:34 - (Son Güncelleme: 10.03.2022-15:28) Türkiye İsrail neden görüşüyor? Bu görüşmenin Rusya ve Avrupa ile ne ilgisi var?

İki ülke arasında sık sık kopma noktasına gelen diplomatik ilişkiler, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Türkiye'ye yönelik gerçekleştirdiği resmi ziyareti ile yeni bir döneme girmeye başladı. 

Avrupa'ya alternatif olacak bir gaz yolu

Orta Doğu ve Akdeniz'deki gazın Avrupa'ya taşınması Rus gazına alternatif olabilecek böylece Rusya'nın Avrupa üzerinde kurmuş olduğu tahakküm bir son bulacaktı. Türkiye ve İsrail arasında yaşanan yetki alanı tartışmaları bu gazın Avrupa'ya taşınmasını engellemişti. Türkiye'nin Libya ile yaptığı yetki alanı anlaşması İsrail'in Türkiye'yi Akdeniz'de denklemin dışına itmesini engellemişti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve Recep Tayyip Erdoğan

Avrupa'nın umudu Türkiye

Doğu Akdeniz’de bulunan hidrokarbon yataklarının paylaşımı ve nakli konusunda Türkiye’yi oyundan dışlamak isteyen Avrupa, Rusya ile Ukrayna savaşı çıkınca umudunu yeniden ülkemize bağladı. Eastmed projesi hayal oldu. Böylelikle Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin yer almadığı projenin yaşama şansının söz konusu olmadığı anlaşıldı. 

Bu neyin nefreti

İsrail’in ipine sarılarak kendi çapında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı itibarsızlaştırmaya çalışan Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından; ‘Erdoğan, İsrail CB Türkiye’yi ziyaret edecek diyor; İsrailli yetkililer ise küçümseyen tavırla “bu konuda alınmış nihai bir karar yok” diyor. “One Minute” günlerinden bugünlere... AK Partili kardeşlerime sesleniyorum: İtibarımızı sarsan bu tabloyu görün ve sesinizi yükseltin!’ ifadelerine yer vermişti. 

Ahmet Davutoğlu

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Cumhrubaşkanı Erdoğan ile görüşme gerçekleştirmesinin ardından sararıp solan Davutoğlu, erken öten horoz misali rezil oldu.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal