Türkiye İsrail Basınında: Doğu Akdeniz'de Türkiye Bölgenin Hakimi

Türkiye'nin bölgede kurduğu üstünlük ise, başta çıkarlarının endişeye gireceği korkusu taşıyan Yunanistan olmak üzere Mısır ve İsrail gibi sınır ülkelerini rahatsız etti.

06.07.2021-12:43 - (Son Güncelleme: 06.07.2021-12:59) Türkiye İsrail Basınında: Doğu Akdeniz'de Türkiye Bölgenin Hakimi

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki üstünlüğü, gün geçtikçe daha da  sağlamlaşıyor. Enerji alanında attığı adımlarla başta Yunanistan olmak üzere bölgede menfaatlerinin tehlikeye atılacağından gözü korkan devletlerin aklından çıkaramadığı Türkiye, Libya ile yapılan iş birliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Son olarak İsrailli Jerusalem Post, Türkiye’nin tartışılmaz konumunu irdeleyen bir yazı kaleme aldı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de tartışmaya kapalı bir bölgesel güç konumuna gelmesi analizlerin konusu olmaya devam ediyor. Doğu Akdeniz'de gelmesi, enerji alanındaki meşru haklarının arkasında olan ve bu haklardan vazgeçmeyen Türkiye'nin, Libya ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalaması ile beraber bölge, net bir biçimde Türkiye'nin hakimiyet alanı oldu.

"GÜÇLÜ İŞ BİRLİKLERİ YAPTI"

Bütün kulis çalışmalarına karşı dengeleri kendi çıkarlarına çeviren Türkiye'nin edindiği başarılı ise bu kez  de İsrail basınında analizlere konu oldu.

Jerusalem Post, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki iş birliğini ele alındı. Türkiye'nin Libya ile uzlaştığı siyasi anlaşmaların öneminin altını çizen İsrailli gazete, diplomasi trafiğinden Türkiye'nin kârlı çıktığını kaleme aldı.

''TÜRKİYE ATEŞKESE ÖN AYAK OLDU''

Türkiye'nin, Libya ilişkilerinde Ulusal Mutabakat Hükümetine destek olarak, ülkede Hafter güçlerine karşı diplomatik ve askeri alanda vaz geçirici bir kuvvet konumuna geldiğini ifade eden Jerusalem Post, ülkenin bu anlamda ateşkese ön ayak olan bir konumda olduğunu yazdı.

Türkiye'nin, Libya ile yapılan iş birliğinde, başka ülkelerin yaptığı gibi silah satma hareketini yapmayarak siyasi gücünü masaya koyduğu mesajını veren Jerusalem Post, bölgede istikrarı yaratmak amacı ile askeri gücünü artırmasının diğer bir manada sulhun garantörü olmasını sağladığını söyledi.

"YUNANİSTAN'IN ÇIKARLARINA DARBE VURDU"

Türkiye'nin artık resmen Doğu Akdeniz'deki ekonomik ve stratejik bölgelerdeki hakimiyetin sahibi olduğunu kabul eden Jerusalem Post, bu durumun Yunanistan ve Mısır'ı da zor bir konuma getirdiğini fade etti. Gazete, konu ile ilgili "Türkler, Kuzey Afrika'da yer edinmeyi ve Akdeniz'de etki alanı kurmayı başararak Mısır, Yunanistan gibi ülkelerin çıkarlarına darbe vurdu" ifadelerine yer verdi.

İsrailli gazetenin, Kuzey Afrika'da resmen bir güç haline gelen Türkiye'nin konumu ile ilgili yaptığı tespitler, ülkenin Türkiye ile kurmaya çalıştığı pozitif ilişkinin adeta bir mesajı olarak algılandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal