Libya’da Yeni İç Savaş Sesleri

Hafter, ülkenin başkenti Trablus'a saldırı düzenleme tehdidinde bulundu.

05.07.2021-16:20 - (Son Güncelleme: 06.07.2021-15:15) Libya’da Yeni İç Savaş Sesleri

Haber365 / Özel

Libya'nın doğusunda işgal eden ''Libya Ulusal Ordusu'' adlı terörist örgütün lideri Halife Hafter, ülkenin başkenti Trablus'a saldırı düzenleme tehdidinde bulundu.

Terörist Hafter, kendisini besleyen Körfez krallıklarına ait medya organlarına verdiği röportajda meşru Libya hükümetini tehdit ederek savaş çığırtkanlığı yaptı.

Terörist Hafter, bu yılın Aralık ayında yapılması planlanan genel seçimlerle ilgili görüşmelerde mesafe alınmamasını fırsat olarak kullanan terörist Hafter, Körfez sermayesinin kontrolünde olan medyaya verdiği röportajda meşru hükümete resmen savaş tehdidinde bulunarak şunları söyledi:

''Dostlarımızın ve müttefiklerimizin isteklerine uyduk ve siyasi bir çözüm yoluna, yani seçimlere başvurduk. Ancak eğer bir çözüme ulaşamazsak, silahlı kuvvetlerimiz bir kez daha başkenti milislerden ve suçlulardan kurtarmaya hazırdır.''

Libya’nın meşru hükümetini ''terörist'' olarak yaftalayan Hafter, bu yöntemle kendi terörist yönünü perdelemeye çalıştığı anlaşıldı. Başkent Trablus'ta bulunan meşru hükümet, aynı zamanda BM tarafından resmen tanınıyor. Terörist Hafter, verdiği röportajda ''Zaman yaklaşıyor'' sözüyle Trablus'a saldırıya geçebilecekleri mesajı verdi.

SEÇİM GÖRÜŞMELERİ BAŞARISIZ OLDU

Bu arada uluslararası güçlerin devreye girmesi ile ülkede son baharda yapılması planlanan seçim görüşmeleri ile herhangi bir gelişme olmadı. Terörist Hafter ve onu destekleyen Batılı ülkeler, seçimin tek taraflı ve Hafter'in kazanması şeklinde kurgulamaya çalışırken, meşru Libya hükümeti ise demokratik teamüllere uygun bir seçim sistemi için ısrar ediyorlar. 

İsviçre'nin Cenevre kentinde BM öncülüğünde yapılan ve halen süren müzakerelerde seçimlerin 24 Aralık'ta yapılması konusunda prensipte anlaşıldı ama seçim yöntemi konusunda henüz bir mesafe kaydedilmedi. 

Cenevre'de süren görüşmelerle ilgili BM komisyon Koordinatörü Raisedon Zenenga yaptığı açıklamada ''Müzakerelerde bir sonuç elde edilememiş olmasını üzücü'' olduğunu söyledi.

Diğer yandan görüşmelerin kilitlenmesinde aktif rol oynayan terörist Hafter’in temsilcilerinin amacının ülkede iç savaşı yendin kışkırtmak olduğu belirtiliyor. 

Hafter’in Körfez sermayeli medya aracılığı ile savaş çıırtkanlığı yapmasını bir şantaj olarak görülürken, olası iç savaş endişesi de güçleniyor. Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkeler tarafından desteklenen terörist Hafter, siyasi süreç başlamadan önce, Trablus hükümeti güçlerince Türkiye'nin desteğiyle ağır bir darbe almıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal