Türkiye ilk görüşmeyi gerçekleştirdi: Doğal gazda 13,6 trilyon metreküplük anlaşma yakın

Türkiye, yaklaşık 13,6 trilyon metreküp doğal gaz rezervine sahip olan Türkmenistan ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. İşte detaylar…

01.02.2024-10:07 - (Son Güncelleme: 01.02.2024-17:47)

Türkmenistan’a ait doğal gazın Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye ulaşması için çalışmalar sürerken konu hakkında Ankara’da bir görüşme gerçekleştirildi.

Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarlarına açılması amacıyla gerçekleşen görüşme, iki devlet şirketi arasındaki sürekli iletişimin önemini bir kez daha vurguladı. Bu işbirliği, 14 Aralık 2022'de imzalanan "Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı" çerçevesinde hayata geçirildi ve Ankara'da geçtiğimiz günlerde kritik görüşmelerle desteklendi. BOTAŞ binasında 29 Ocak'ta düzenlenen toplantıya, Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Mekan İşanguliyev de katılım sağladı. Türkmengaz ve Türkmenpetrol yetkilileri, BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mithat Aydın başkanlığında bulunan heyetle bir araya geldi ve Türkmen gazının Türkiye'ye ulaştırılması ile taraflar arasındaki kısa ve uzun vadeli iş birliği fırsatları ele alındı. BOTAŞ, Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarlarına açılması için gereken desteği vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Doğal gaz

13,6 trilyon metreküp doğal gaz rezervi için kritik görüşme

Türkmenistan gazının Türkiye ekonomisi için bir ekonomik alternatif olabileceği hesaplandığı gibi, aynı zamanda Türkiye'nin doğalgaz altyapısını çeşitlendirerek stratejik pozisyonunu güçlendirmesi bakımından da önemli bir adım olacaktır. Türkiye, sadece Rusya'dan değil, aynı zamanda Azerbaycan ve Türkmenistan'dan temin edeceği doğalgazlarla LNG ithalatını artırarak bu kaynakları Avrupa'ya ihraç edebilecek ve önemli bir doğalgaz ihracatçısı konumuna yükselebilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık 2022'de gerçekleşen "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi"nde doğalgaz işbirliği konusunda önemli bir açıklama yaparak, "Türkmen doğalgazının batı pazarlarına taşınması için çalışmalara artık başlamamız gerekiyor. Hazar Denizi'nde dostluk sahasında, Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız" ifadelerini kullanmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal