Türkiye ile ABD arsında önemli F-16 hamlesi: Temasa geçildi

ABD ile Türkiye arasında F-16 konusunda yeni adımlar atıldı. ABD ile F-16 satışı konusunda kurulan temasların olumlu geçtiği belirtildi. İşte detaylar…

05.10.2022-15:03 - (Son Güncelleme: 05.10.2022-15:12) Türkiye ile ABD arsında önemli F-16 hamlesi: Temasa geçildi

ABD ile Türkiye arasındaki F-16 krizi çözüldü. ABD’ye yeniden F-16 talebinde bulunan Türkiye olumlu karşılandı. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Türkiye ile ABD arasında kritik temas

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye ile ABD arasındaki F-16 temasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Kılıç, 3 süren ABD ziyareti hakkında merak edilenleri cevaplayan Kılıç, "Belirli anlaşmaların yapılabilmesi için kongre onayı gerekiyor. Bu çerçevede işi doğrudan anlatmak, temasları doğrudan yüz yüze yapmak için biz de heyet olarak oradaydık. Görüşmelerimizde genel anlamda olumlu bir havayla karşılaştık. Yaptığımız fikir alışverişlerinde bizim ortaya koymuş olduğumuz birçok konunun kabul gördüğü, Türkiye'nin ortaya koymuş olduğu çabaların; bu Montrö Anlaşması'nın hayata geçirilmesi ve boğazların kapatılmasından tutun da tahıl koridorundaki ulaştığımız başarının da takdir edildiğini görme fırsatımız oldu. Seçilmiş milletvekili ve seçilmiş siyasiler olarak onların da bazı farklı düşünceleri olabiliyor ama burada özellikle senato kanadının ve temsilciler meclisi kanadının dış işleri komisyonları nezdindeki çalışmalarda bizim bazı kabul etmediğimiz ve bu anlamda devlet yetkililerimizin yaptığı açıklamalardan da malum; kabul etmeyeceğimiz şartlar ortaya koymaya çalışma yönünde birtakım çalışmalar var satışla ilgili olarak" dedi.

'Olumlu karşılandık'

Daha önce F-16 satışı hakkında iki ülke arasında yanlış değerlendirmeler olduğunu dile getiren Kılıç, "Burada bazı isimler ön plana çıkıyor. Hepimizin artık malumu olduğu ABD Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Bob Menendez'in olumsuz anlamda bir çabası var ama ben bunun pek başarılı olabileceği kanaatinde değilim. Kendi şahsi değerlendirmem olarak; fikir ayrılıklarımız var bazı başlıklarda ama bu noktada, 'Sizin ciddi bir NATO müttefiki olarak ve bölgedeki en kuvvetli ülke olarak desteklenmeniz gerektiğiniz konusunda hemfikiriz' diye bir düşünceyi ben şahsen aldım. Bu bir süreçtir. ABD'de bir de seçim var. Kongrenin 3'te 1'i yenilenecek. Bu anlamda bir süreç yaşanacak ve bunun bir geçmesi gerektiğini düşünüyoruz dolayısıyla hava olumlu ama süreç gereken bir durum var. Yönetim açısından bir olumsuzluk gözükmüyor" diye konuştu.


'Yunanistan'ın hukuka aykırı tavırlarını dile getirdik'

ABD’de gerçekleşen görüşmelerde , Yunanistan’ın son dönemlerde sergilediği yanlış tutumunda ele alındığına dikkat çeken Kılıç, "Bazı NATO müttefiki olan ve dost olması gereken ülkelerin ki burada Yunanistan başı çekmekle beraber maalesef yanlış bir tutum içerisindeler. Biz bunları orada da dile getirdik. Açıkçası heyetimizin görüşmelerinin içerisinde bir NATO müttefiki ülkenin de hem de Türkiye'ye komşu ülkenin, uluslararası kamuoyunun ortaya koymuş olduğu çekincelerin giderilmesi noktasında hareket etmesi gerektiğini dile getirdik. Yine ABD'nin de bu anlamda birtakım teçhizatları sağladığı Yunanistan'ın bunları yanlış yerlerde ve hukuka aykırı bir şekilde kullandığı yönünde konuları açık açık dile getirdik" dedi.

'Alman federal Meclis Başkan vekilinin sözleri kabul edilemez'

Alman Federal Meclis Başkan Vekili Kubicki'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleriyle ilgili de açıklama yapan Kılıç, "Sayın Kubicki'nin bu noktada seçim çalışmaları içerisinde olduğunu anladığımız bir toplantıda Sayın Cumhurbaşkanı'mıza yönelik hakaretamiz sözlerinin asla kabul edilemez olduğunu zaten en üst seviyede dile getirdik. Bunu beyan ettik. Bir özür gerektiğinin hatta bu noktada Almanya Federal Meclisi başkan vekili olarak bu sözleri etmesinden dolayı istifa etmesi gerektiği düşüncesinde olduğumuzu muhataplarımıza ilettik. Şunu görüyorum ki Almanya siyasetinde birçok siyasi Kubicki'nin bu sözlerine sahip çıkmıyor ve bu noktada onun yanlış içerisinde olduğunu görüyorlar" ifadeleri kullandı. 


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal