Türkiye Gelişmeye Devam Ediyor: İlk Yerli İşlemci Tanıtıldı!

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ve ASELSAN, Türkiye’de ilk yerli işlemciyi geliştirdi.

25.08.2021-15:51 - (Son Güncelleme: 25.08.2021-15:58) Türkiye Gelişmeye Devam Ediyor: İlk Yerli İşlemci Tanıtıldı!

Dünyada birçok ülkenin milyar dolarlık yaptığı yatırımlardan biri olan çip teknolojisinde, Türkiye’de yer almaya başladı. 

LİSANS VE SATIŞ HAKKI TÜRKİYE’YE AİT OLACAK 

BİLGEM ve ASELSAN’ın işbirliği içinde geliştirdiği Çakıl Milli İşlemci Projesi’nde yabancı üretimlerin yerine getirilebilecek ve yerli silah sistemlerinin güvenliğinde önemli yere sahip olacak. Savunma, havacılık ve silah elektroniğinde görev alan bilgisayarlar daha güvenli hale gelebilecek. Teknoloji güvenliğinin temelini oluşturacak mili işlemcinin üretimine hiçbir olumsuzluk olmadan devam ediliyor. Geliştirilen milli işlemci çakıl, hızı ve düşük güç çekmesiyle önem arz ediyor. Milli işlemcinin geliştirilmesinin ardından, maliyet düşüklüğüyle avantaj sağlıyor. Milli İşlemci Çakıl’ın lisans ve satış hakkı Türkiye’ye ait olacak. 

Milli İşlemci Çakıl hakkında açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Burada bizim gurur duyduğumuz bir milli projenin ürünü var. Bu elimde gördüğünüz bizim milli işlemcimiz Çakıl. Biz bu projeyi TÜBİTAK BİLGEM ve ASELSAN olarak beraber gerçekleştirdik. Türkiye'nin ilk yerli ve milli olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz. Burada bu işlemciyi test etmiş olduk” ifadelerini kullandı. 

Milli İşlemci Çakıl’ın özellikleri ise şu şekilde: Aselsan ve Tübitak Bilgem tarafından geliştirilmesi devam eden Milli İşlemci ÇAKIL ‘ın ileride 800 MHZ hızında, 10 W güç tüketimine sahip, 4 çekirdekli bir mimariye sahip olması hedeflendiği belirtildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal