Türkiye Gazze'de ateşkes için harekete geçti: Koşulsuz ve kalıcı olarak sağlanacak

Gazze’de 4 günlük ateşkes ilan edilmesi sonrası Türkiye, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için harekete geçti. İşte detaylar…

23.11.2023-09:21 - (Son Güncelleme: 23.11.2023-17:21)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir’de İsrail ve Filistin arasındaki rehine takasıyla ilgili olarak Katar’da bir çalışma içerisinde süreci devam ettirdiklerini ve bir an önce netice almayı umduklarını açıklamasından birkaç saat sonra 4 günlük ateşkes ilan edildi.

Türkiye, ateşkesin kalıcı olması amacıyla çalışmalarını yoğunlaştırdı. Yapılan ateşkese göre, Hamas, 4 gün içinde 50 rehineyi serbest bırakacak. Bu dört günlük süreçte çatışmalara ara verilecek. Hamas'ın açıklamasına göre İsrail, 150 Filistinli kadın ve çocuğu serbest bırakacak.

İsrail sürecin devamındaki gelişmelere göre toplamda 75'i kadın, 200'ü 18 yaş altı çocuk ve genci serbest bırakacak. Sürecin sonunda 275 Filistinlinin bırakılacağı ifade ediliyor. Ayrıca HAMAS tarafından salıverilen her sivil için üç Filistinlinin de İsrail tarafından bırakılmasının konuşulduğu belirtiliyor.

Yardım tırları gidecek

Ateşkes anlaşmasıyla İsrail, insani, tıbbi yardım malzemeleri ve yakıt yüklü yüzlerce TIR'ın Gazze'ye girmesine imkân tanıyacak. 300 TIR'ın geçişine izin verilecek.

Ankara umut oldu

Sabah'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hamas'ın elindeki yakınları için mektup gönderen ailelerin talebi de dikkate alındı. Hamas durumdan haberdar edildi, ancak İsrail'in ağır bombardımanı nedeniyle rehineler hemen serbest bırakılamadı. Diğer taraftan üçüncü ülkelerin de rehine durumundaki vatandaşları için Türkiye'den resmi talepleri oldu. Türkiye, bu konuda da Hamas ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Gazze Ateşkes

Öncelik siviller

Hamas'ın elinde 239 rehine olduğu kaydedilirken, rehinelerin takasında sivillere öncelik verileceği ifade ediliyor. Rehinelerin yarıya yakınının da asker kökenli olduğu kaydediliyor. Önceki gün yapılan anlaşmanın üzerine yeni adımlar atılırsa rehinelerin peyderpey bırakılması yolunun açık olduğu dile getiriliyor. Ankara, ateşkes sürecinde hem Filistin ve İsrail'in ihlal gerçekleştirmemesi hem de üçüncü tarafların süreci sabote etmemesi gerektiğini vurguluyor. Ateşkes sırasında ayrıca İsrail, Gazze Şeridi'nin güney kısmı üzerindeki uçuşları tamamen durduracak, kuzeyde ise saat 10.00'dan 16.00'ya kadar 6 saat süreyle uçuşlar yasaklanacak. İsrail, Filistinlileri tutuklamama sözü de verdi.

Beyaz Saray’da ateşkes paniği

Politico dergisindeki habere göre, ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimindekilerin ateşkes halinde gazetecilerin Gazze'ye girebileceğini ve yıkımı gözler önüne sereceğine dair endişeleri var. Haberde Beyaz Saray'da basının Gazze'ye girmesi ve katliamları görüntülemesiyle dünya kamuoyunda İsrail'e yaklaşımın olumsuz olacağı endişesinin hâkim olduğu kaydedildi. Öte yandan ABD'de Biden'a destek giderek azalıyor. Ülkede yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, ABD'li genç seçmenin yüzde 70'i, Biden'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ele alış biçimini onaylamıyor.

İsrail basını: Hamas istediğini aldı

İsrail merkezli Jerusalem Post Gazetesi, Hamas'ın masadan istediğini alarak kalktığını yazdı. Haberde "İsrail, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın, Hamas'ın esareti altındaki bazı rehinelerin serbest bırakılması karşılığında ateşkesin devam ettiği her gün Gazze hava sahasındaki İsrail insansız hava araçlarının altı saat durdurulması yönündeki şartı kabul etti" ifadelerine yer verildi. Öte yandan İsrail kabinesinin gece boyunca süren toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, aşırı sağcı koalisyon hükümetinden muhalefetle karşılaştığı belirtiliyor. Savaş kabinesinde ciddi bir anlaşmazlığın sürdüğü iddia edildi. İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas ile varılan esir takası anlaşmasının "tehlikeli bir emsal oluşturduğunu" ve "tarihi bir hata" olduğunu iddia etti.

Dünya karardan memnun

TÜRKİYE: Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin 6 haftadan fazla saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de çatışmalara 4 günlük insani ara ilanı konusunda taraflar arasında mutabakata varılmasını olumlu bir gelişme olarak gördüklerini açıkladı.

RUSYA: İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes, gerilimi azaltma umudu veriyor.

AVRUPA BİRLİĞİ: Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen "Geçici ateşkesi Gazze'ye insani yardımın artırılması için kullanacağız" dedi.

ABD: Dışişleri Bakanı Antony Blinken "İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma önemli bir ilerleme" mesajını yayınladı.

ÇİN: Devlet Başkanı Şi Cinping 'uluslararası barış konferansı' çağrısı yaptı.

FRANSA: Ateşkes anlaşması kapsamında Fransız rehinelerin serbest bırakılacağını umuyor.

İNGİLTERE: Ateşkes anlaşması, rehinelerin ailelerine yardım sağlanması ve Gazze'deki insani krize çözüm bulunması yönünde önemli bir adım.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal