Türkiye Ekonomi Modeli Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni Türkiye Ekonomi Modeli'ni açıkladı. Peki, ne zaman devreye girecek?

17.12.2021-11:38 - (Son Güncelleme: 17.12.2021-17:38)

Türkiye ekonomisi yeni asgari ücret, yükselen dolar kuru, cari açığın kapatılması, faizlerin indirilmesi ve Merkez Bankası’nın dolara müdahale etmesiyle sürekli gündem ve tartışma konusu oluyor. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu dolar kuru ve enflasyon rakamlarının tarihin zirvesine çıkmasını yeni planlanan Türkiye Ekonomi Modeli olarak yorumluyor. Çin modelini terk eden hükümet, yeni modeli tanıttı. 

YENİ TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ NEDİR? 

20 senedir ithalat ve tüketim temelli model yoluyla ilerleyen Türkiye ekonomisi, yeni bir modele giriyor. Bakanlık, Twitter hesabından Türkiye Ekonomi Modeli’ne ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada üretim odaklı ihracat öncülenecek, para ve maliye politikaları eş güdümle tüm araçlar aynı anda etkin bir şekilde kullanılacak sözlerine yer verildi. Açıklamada, "Bu modelle üretimin ithalata olan bağımlılığı nedeniyle büyümenin yüksek gerçekleştiği dönemlerde yüksek cari açık verilmesi ve büyümenin düşük gerçekleştiği dönemlerde düşük cari açık verilmesi sarmalından çıkılacaktır." yer aldı. 

NE ZAMAN DEVREYE SOKULACAK?

Açıklamada, 2022 yılı önemle vurgulanıyor. Altyapı ve lojistik hizmetlerde önemli mesafe kaydedilmesi planlanıyor. Yatırımcılara eşit fırsatlar ve insan kaynaklarıyla katma değer üretimin artmasına odak verileceği belirtildi. Açıklamada şu sözler yer aldı: 

"Küresel olanak ve risklerin, pazara yakın, maliyet avantajına sahip, dijital altyapısını geliştiren, nitelikli insan sermayesine sahip, katma değerli ve yeşil üretim yapabilen, cari dengesi ve borçluluk oranı sürdürülebilir olan ülkeleri ön plana çıkaracak olması, bu modelin ülkemiz için hayati seviyede elzem olduğunu göstermektedir. 


Bu ekonomi patikasında, katma değerli üretim ile ithal girdinin önlenebileceği sektörlere, küresel iklim değişikliğinin önemli oranda etkilediği tarıma, cari açığı azaltmada kritik rolü olan turizme ve istihdamın artırılmasına öncelik verilecektir. Bu çerçevede, tüm kurumlar koordinasyon içinde şeffaf ve öngörülebilir şekilde Türkiye Ekonomi Modeli'ni destekleyecek selektif adımlar atacaktır." 

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR? 

Nurettin Nebati yeni Hazine ve Maliye bakanı oldu. 1964 yılında Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde doğan Nebati, siyaset bilimi üzerine uzmanlık yapmıştır. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programında doktora yaptı. Birçok üniversitede siyaset bilimi, Türk siyasal hayatı, devlet ve siyaset sosyolojisi dersleri verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal