Türkiye Aşılamada 27 AB Ülkesini Geçti!

Dünyada ülkeler geneli aşılamalara başlayalı tam olarak 75 gün oldu. Ancak Türkiye aşılamada 40 günde 27 Avrupa Birliği ülkesini geçmeyi başardı.

23.02.2021-12:18 - (Son Güncelleme: 23.02.2021-12:18) Türkiye Aşılamada 27 AB Ülkesini Geçti!

Dünya da her 100 kişiden 2,63'ü koronavirüse karşı aşı uygulanırken, Türkiye ise toplu aşılanmaya başladığı günden 14 Ocak sonrası bugüne yaklaşık olarak 6,5 milyon kişiye aşı uygulaması yaparak vatandaşlarının yüzde 7,75'ine aşılama gerçekleştirdi.  Almanya da Türkiye'den 1,7 milyon geride kalan ülkeler arasına girdi.

Prof. Dr. Nurettin Yiyit 'Farkımız, hızdan çok organize ve etkili bir aşılama programı yürütmemiz. Yaşlısını sırada bekleten değil evinde aşılayan bir ülkeyiz. Sağlık sistemimizin gücünü aşılamada da gördük' diye ifade etti.

DÜNYA ORTALAMASININ ÜÇ KATINA ÇIKTIK

İngiltere 8 Aralık'ta ilk aşı uygulamasına geçti. 27 Aralık tarihinde AB ülkelerinde Kovid-19 aşılamasına başlanırken, Türkiye ise  koronavirüs ile mücadelesine inaktif aşı CoronaVac ile başlamıştı.  İlk aşı uygulamasını 13 Ocak'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmuştu. Yapılmış olan çalışmalar ve sevkiyat sürecindeki büyük başarı ile Kovid-19 aşılamalarına çok hızlı başlayan Türkiye'de 40 günde yaklaşık 6,4 milyon kişi aşı oldu. Dünya çapında her 100 kişiden 2,63' ü aşı olurken3'ü aşı olurken, Türkiye dünyada en çok aşı uygulayan 7'nci ülke oldu. 27 Avrupa Birliği ülkesi aşılamaya Türkiye'den 18 gün önce geç  başlamasına rağmen Türkiye hepsini geride bıraktı.

ALMANYA GERİ KALDI

Aşılama tedavi sürecinin en başarılı ülkeleri olan İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri 100 kişi başına en fazla aşı uygulayan ülkeler arasına girdi. ABD, yaptığı 61,2 milyon aşıyla vatandaşlarının yüzde 18,5'ine aşı uyguladı. 27 AB üyesi ülkeden 500 bin nüfuslu Malta uyguladığı 60 bin aşıyla vatandaşlarının yüzde 12,3'üne aşı uyguladı. 27 AB üyesi ülkeden yüzdesel olarak en başarılı ikincisi ise 5,9 milyon nüfuslu Danimarka oldu. Danimarka 459 bin kişiye aşı uyguladı. Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve Türkiye'ye nüfusu en yakın AB ülkesi olan Almanya ise, 27 Aralık günü başladığı aşılama sürecinde bugüne kadar 4,7 milyon kişiye aşı uygulayarak vatandaşlarının yüzde 5,7'sine aşı uygulaması yaptı.

AŞILANMA SÜRECİNDE SAĞLIK SİSTEMİMİZİN GÜCÜNÜ GÖRDÜK

 Prof. Dr. Nurettin Yiyit, 'Farkımız, hızdan çok etkili ve organize bir aşılama programı yürütmemiz. Önce sağlık çalışanlarımızı, ardından yaşlımızı huzurevinde ya da evine giderek aşılamayı sürdürdük. Randevu sistemine göre kim nerde, saat kaçta aşılanacağını biliyor.Çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. 'Yaşlımız gelsin sırada beklesin, aşısını yapalım 15 dakika gözetim altında tutalım,gitsin' demedik. Onları sırada bekleten değil, bekleyen olduk. İlerleyen günlerde aşılamanın hızı katlanarak artacak. Sağlık sistemimizin gücünü aşılamada da gördük' şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal