Türkiye artık iki mevsim mi yaşayacak? Dört mevsim iki mevsime mi dönüyor? Uzmanlardan önemli iklim uyarısı

Küresel ısınmanın etkileriyle dünyanın bir çok bölgesinde normalin çok üstünde sıcaklar ve yağışlar yaşanıyor. Bu durumdan etkilenen ülkelerden birisi olan Türkiye için uzmanlardan önemli bir iklim uyarısı geldi. Peki Türkiye artık iki mevsim mi yaşayacak? Dört mevsim iki mevsime mi dönüyor? Soruların yanıtları haberimizde...

19.07.2022-09:10 - (Son Güncelleme: 19.07.2022-16:34)

Tüm dünyada yaşanan olağandışı iklim olayları Türkiye’de de etkili oluyor. Yaz mevsiminin ortalarına gelinmesine rağmen yurdun bir çok kısmında aşırı yağışlar görülürken, mevsim normallerinin çok üzerinde hava sıcaklıklarıyla karşılaşılıyor. Küresel ısınmadan etkilenen ülkelerden birisi olan Türkiye için uzmanlardan önemli bir iklim uyarısı geldi. Peki Türkiye artık iki mevsim mi yaşayacak? Dört mevsim iki mevsime mi dönüyor? 

Türkiye artık iki mevsim mi yaşayacak?

İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir, Türkiye’nin ılıman iklim kuşağından ekvatoral iklim kuşağına doğru geçiş yaptığını ifade etti. Aşırı yağışların ve sıcaklıkların bu nedenle yaşandığını söyleyen Özdemir, ‘’Dört mevsimli iklimden iki mevsimli iklime doğru geçiş yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

Türkiye iklim değişikliği

Yeni Şafak muhabiri Canberk Doğan’ın haberine göre İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir, Türkiye’deki iklim şartlarının değişeceğini söyledi ve şu sözleri ifadelerine ekledi:

“Dünya üzerinde gerçekleşen 1.5-2 derecelik sıcaklık artışı, bizim de ılıman olan iklimimizi etkileyerek, kurak iklime girmemize sebep oluyor. Bu nedenle artık mevsimleri tam anlamıyla yaşayamayacağız. Ilıman iklime sahip bölgelerimiz sıcak kuşağa girmek üzere. Yani artık sonbaharı ve ilkbaharı tam anlamıyla yaşayamayacağız. Kışın aşırı soğuklar, yazın aşırı sıcaklarla karşı karşıyayız.”

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal