Türk Lirasının Değerinin Korunması Amacıyla Çıkarılan Yasa Çiğneniyor: AVM'ler Yeniden Dövizle İşlem Yapıyor!

Türk lirasının değerini korunması amacıyla 2018 yılında AVM’lerde dövizle kira işlemi sona ermişti. Ancak bazı AVM’lerin bu yasayı çiğneyerek yeniden dövizle kira faturası kestiği ortaya belirlendi.

17.01.2022-12:48 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-18:12) Türk Lirasının Değerinin Korunması Amacıyla Çıkarılan Yasa Çiğneniyor: AVM'ler Yeniden Dövizle İşlem Yapıyor!

Alışveriş merkezleri, Türk lirasının değerini korunması amacıyla 2018 yılında yayınladığı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı karara ilişkin Tebliğ'in 19. Maddesini gerekçe göstererek yabancı ortaklığı bulunan Türk markalarına dövizle fatura kesmeye başladığı belirtildi. 

Dünya’da yer verilen habere göre, ülke genelinde birçok alışveriş merkezinin, yabancı ve yüzde 50 yabancı ortaklığı bulunan Türk markalara yönelik dövizle fatura kesmeye başladığı ifade edildi. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, konuyla ilgili yaptığı açıklama da, dövize kira kararını alışveriş merkezleri tarafından alındığını nacak bunların sadece birkaç AVM ile sınırlı olduğunu ifade etti. 

TÜRK MARKALARI DA MAĞDUR EDİLDİ

Uygulamaya konulan markalar arasında Beymen, Network, Koton, Ayaydın-Migrolio markaları, Watsons, Inditex markaları, Mango, Deichman gibi markalar bulunuyor. Markalar, AVM içindeki yanındaki komşusundan TL, kendilerinden de döviz ile kira alınmasına karşı çıktı. Sektör temsilcilerinin yaptığı açıklamalarda, bu durumun işsizliğe yol açacağını ifade etti. Öte yandan ÜFE ile TÜFE arasındaki fark 50 puanı aştığı belirtilirken Türkiye İstatistik Kurumu’nun paylaştığı bilgilerde giyim ve ayakkabı sektörün enflasyon ağırlığının yüzde 5,87 seviyesinde olduğu belirtildi. 


Uygulama içerisinde olmamasına rağmen yüzde yüz yerli Türk sermayeli bazı markalara da alışveriş merkezlerinin sözleşmelerinde ‘ya zammı kabul et ya da 2 sene sonra sözleşme bittiğinde biz de ona göre davranırız’ şeklinde bir baskısının olduğu ifade edildi. 

ADİL TİCARETE UYGUN BULUNMUYOR

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarında, Türk lirasının değerini korunması amacıyla 2018 yılında getirilen kanunun yabancı ortaklı perakendecilere döviz ile kira alam yolunun açık bıraktığını ifade etti. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Öncel, ‘Bu kararı 2018'den bu yana uygulamıyorlardı. Ancak yılbaşından beri AVM'ler 'ya yasal sınır olan yıllık TÜFE'nin üzerinde ekstra kira zam ya da döviz ile fatura konusunda baskı yapıyor. Bu anlamda fatura kesenler de var. Bu konuda üyelerimizden çok fazla şikayet alıyoruz. Küresel tedarik zincirinde yaşanan problemler nedeniyle çok yüksek maliyet artışları ile karşı karşıyayız. Bazı ürün gruplarında iş artık yönetilemez hale geldi. Tüm dünyada yaşanan yüksek enflasyon da bunu körüklüyor. Son dönemde artan vakalar tüketimi de kısıtlar hale geldi. Yaza kadar alışverişte kısıtlama da öngörüyoruz. Böyle bir dönemde bu kararı doğru bulmuyoruz. Bu çerçevede yabancı ortaklı ve yabancı markalardan da şikayetleri yoğun olarak almaktayız. Konuyla ilgili bakanlığa yazı yazdık. Adil ticaret vurgusunun da yoğun olarak yapıldığı bir dönemde bu davranışı çok adil bulmuyoruz’ ifadelerine yer verdi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal