Türk-İş'ten 81 İle Fahiş Fiyat Genelgesi

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, döviz kurunda yaşanan düşüş sonrası işçi, memur, emekli ve dar gelirli vatandaşların etiket fiyatlarının düşmesini beklediğini belirtirken fiyatların 81 ilde takip edilerek kendisine bildirilmesini istedi.

25.12.2021-15:11 - (Son Güncelleme: 25.12.2021-15:46)

Fahiş fiyatlara yönelik açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ‘Döviz kuru yükselirken art arda üç-beş fiyat etiketi değiştirenler, kurun düşüşünü görmezden geliyor. İşçi, memur, emekli, dar gelirli fiyatların aynı hızda düşmesini bekliyor’ ifadelerini kullandı. Atalay, market zincirindeki fiyatların ülke genelinde takip edilmesini ve kendisine bildirilmesi talebinde bulundu. Bununla birlikte kendisine iletilen rakamları ise yetkililere bildireceğini aktardı. 


KURUN DÜŞÜŞÜNÜ GÖRMEZDEN GELİYORLAR

Döviz kurunun yükselişiyle artan etiket fiyatlarının kur düşmesi sonrası hala aynı fiyattan halka satmasına ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şu ifadeleri kullandı; ‘Döviz kuru yükselirken art arda üç-beş fiyat etiketi değiştirenler, kurun düşüşünü görmezden geliyor. İşçi, memur, emekli, dar gelirli fiyatları aynı hızda düşmesini bekliyor.’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, döviz kuruyla birlikte etiketlerine fahiş fiyat ekleyen birçok çarşı, pazar ve marketler olduğunu ifade etti. İş sahiplerinin ise söz konusu fahiş fiyatların döviz kurunda yaşanan artışların olduğu söylediği aktarıldı. 

BU KONUNUN YAKIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Son zamanlarda döviz kurunun artışıyla birlikte fiyatları art arda yükselten firmalar, döviz kurunun düşmesine rağmen halen daha değişiklik yapılmadığına dikkat çeken Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ‘Döviz kuru yükselirken art arda üç beş fiyat etiketi değiştirenler, kurun düşüşünü görmezden geliyor. İşçi, memur, emekli, dar gelirli fiyatların aynı hızda düşmesini bekliyor. Konfederasyonumuz, kamuoyundaki beklentiyi desteklemekle beraber fiyatların güncellenmemesine karşın nasıl ki gerektiğinde üretimden gelen gücünü kullanıyorsa, tüketimden gelen gücünü kullanarak bu konunun yakın takipçisi olacaktır’ ifadelerini kullandı. 

FİYATLARI KURUMLARLA PAYLAŞACAĞIZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ülke genelindeki teşkilatlarına, illerde denetleme yaparak fahiş fiyat yapan yerleri genel merkeze bildirmeleri konusunda genelge gönderdiklerini bildirdi. Atalay, şu ifadelere yer verdi; ‘Konfederasyonumuz, 1987'nin aralık ayından beri her ay düzenli olarak gıda harcaması tutarını ve buradan hareketle 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nı yapıyor. Bu araştırmanın hesaplamasında temel alınan gıda maddelerinin fiyatları, Konfederasyonumuzca piyasadan, market ve semt pazarlarından doğrudan ve düzenli olarak tespit ediliyor. Bu niteliğiyle bağımsız olan araştırmamızın yanında, fahiş fiyatları ortaya çıkartmak için bu dönemde Konfederasyonumuza bağlı 34 sendika, 442 şube ile 20 bine yakın temsilci ve yöneticilerimizi dayanışmaya çağırıyor ve 81 ilde fiyatlardaki gelişmeleri il temsilcilikleri ile Genel Merkezlerimize ivedilikle bildirmelerini istiyoruz. Sonraki süreçte bu verileri yetkili kişi ve kurumlarla paylaşacağız.’


BİR AÇIKLAMA DA TESK BAŞKANI PALANDÖKEN'DEN

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, döviz kurunun yükselmesi sonucu artan fiyatların, kurda görülen düşüş sonrası fiyatlara indirim olarak yansıması gerektiği çağrıları dikkate almadıklarını belirten bir yazılı açıklamada bulundu. 

Fiyatlara indirim yapılmayan zamlarda döviz kurunun yükselişini öne sürdüklerini ifade eden TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Vatandaşın tek beklentisi, marketlerdeki indirim iken, peçeteden suya, zeytinden peynire hemen hemen tüm ürünlere tekrar yüzde 15 ila yüzde 25 arasında yeni zam yapılıyor’ ifadelerini kullandı. 

EKONOMİ ÜZERİNDEN FIRSATÇILIĞA MÜSAADE EDİLMEMELİ

Palandöken, fiyatlara indirim yansıtılmayan zamların kabul edilmeyeceğini belirterek ‘Kimsenin vatandaş ve ekonomi üzerinden fırsatçılık yapmasına müsaade edilmemeli. Denetimler yapılıyor fakat fahiş fiyata 4 katına çıkan cezalar da artık caydırıcılığını yitirdi çünkü o cezaları bile birkaç günlük ciro ile ödeyebiliyorlar. Zamlarda dövizin gerçekten bahane olduğunu gördük. Enflasyonu artırıp, piyasalardaki güveni azaltan bu fırsatçılar için gerekli önlemler zaman kaybedilmeden alınmalı’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal