Türk havacılığı dünyaya yelken açıyor: Diğer ülkelerin gözü milli uçaklarda

Geçmiş seneler ve 2023'te de başarılarına her geçen gün yenisini ekleyen Türk havacılığı, ürettiği projeler ile dünya pazarında adeta diğer ülkelerin iştahını kabartıyor. İşte detaylar...

06.01.2024-13:00 - (Son Güncelleme: 06.01.2024-13:59) Türk havacılığı dünyaya yelken açıyor: Diğer ülkelerin gözü milli uçaklarda

Türkiye, 2023 yılını savunma sanayisi için geliştirdiği araçlar ile birçok yeniliğe de imza atmasını bildi.  Öte yandan Türk Havacılık Uzay Sanayiinin ürünlerinin yurt içi ve dışı kullanıcılarının envanterine girmesi ve bunların aktif olarak kullanılması da küresel pazarda etkin bir konum elde edilmesini sağladı. Ayrıca yeni projelerin önemli mihenk taşlarının olumlu sonuçlanmasıyla şirketler dünya çapında daha tanınır hale gelmiş oldu.

Dünyanın iştahı kabardı

Milli uçak KAAN'ın ilk taksisini gerçekleştirmesi ATAK II, ANKA III ve HÜRJET'in başarıyla ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ise dünyanın iştahını kabarttı. Teknolojik gelişmelere paralel olarak ürün çeşitliliğinin atması, müşteri odaklı çözümler sunulması ve stratejik ortaklıklar kurulması ihracat başarısını etkileyen unsurlar arasında yer aldı.

Finansal anlamda büyük yükseliş gerçekleşti

HÜRKUŞ eğitim ve görev uçağı, T129 ATAK helikopteri, ANKA ve AKSUNGUR insansız hava sistemleri 2023 yılında diğer ülkelere ihraç edildi ve tanınması için önemli bir yol izlendi. Bu finansal anlamda da güçlü bir katkı sağladı. Sivil taraftan uçak yapısalları parçalarının üretimleri ile beraber şirketin 2022 yılında 553 milyon 755 bin 313 Dolar olan ihracatı yüzde 56 artışla 864 milyon 684 bin 106 dolara çıktı.

Milli Uçak

Yabancı ülkelerle yapılan anlaşmalar arttı

Yıl içerisinde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve Türkiye'nin bu gelişmelere karşı sunmuş olduğu alternatif çözümler 2023'te öne çıktı. Ürün çeşitliği ile birlikte şirketin müşterilere sunduğu iş birliği çeşitlikleri de bu çabaları güçlendirdi. Yabancı üniversitelerle staj anlaşmaları ve yurt dışı müşterilerine de sunulması bu yönde atılan adımların örnekleri arasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da payı çok büyük

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yürüttüğü diplomasi ve savunma sanayisi alanında yerli-milli ürünleri ön plana çıkarması da bunun bir parçası oldu. Devletlerarası temaslar ve savunma sanayisi alanında imzalanan anlaşma sayısı artış gösterdi. Kısa sürede geliştirilen projelerden kazanılan yeni kabiliyetlerin farklı platformlar üzerine aktarılmasıyla, prototip aşamasından seri üretime geçilmesi, bunların ihracat verilerine yansıması mümkün oldu.

(AA)


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal