Turizmin En Kötü Yılında Türkiye Dünyada 5'inci Oldu!

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), 2020 yılı turizm verilerini paylaştı. Paylaşılan listeye göre 15,9 milyon turist sayısıyla dünyada 5'inci, 10,2 milyar dolar gelir ile de 11'inci sırada yer alan Türkiye’de, turizmin ihracat katkısı ise yüzde 7 oldu.

12.10.2021-14:40 - (Son Güncelleme: 12.10.2021-15:33) Turizmin En Kötü Yılında Türkiye Dünyada 5'inci Oldu!

Dünya turizm sektöründe 'en kötü yıl' olarak kayıtlara geçen 2020 yılının verilerini içeren rapor, UNWTO tarafından paylaşıldı. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz’un konuya ilişkin yaptığı açıklamada, UNWTO'nun raporlarında turizmin kabusu haline gelen 2020 yılının, sektörde yarattığı hasarın ortaya çıktığını belirtti.  

DÜNYA TURİZİM GELİRLERİNDE YÜZDE 73’LÜK BİR KAYIP YAŞANDI!

En iyi dönemini 2019 yılında yaşayan turizm sektörünün, 2020'de dönemsel olarak durma noktasına dahi geldiğine işaret eden Yavuz, 2020 yılının dünya genelinde bir önceki yıla göre yüzde 73’lük bir kayıpla turizm sektörü için felaket yılı olduğunu dile getirdi. Sürekli seyahat eden her 10 kişiden 7'sinin pandemi sebebiyle bu dönem seyahat etmediğini vurguladı. Seyahatlerin azalması ile birlikte turizm gelirlerinde de yüzde 64 oranında sert bir düşüş yaşandığını ifade eden Yavuz, ‘2020 yılında gerçekleşen 402 milyon seyahat ile 533 milyar dolar gelir ancak elde edilebildi’ şeklinde konuştu.

2020 YILINDAKİ TURİZİM DEPEMİNDE ŞİDDETİ EN ÇOK HİSSEDEN ÜLKELER

Recep Yavuz açıklamasında, turizm gelirlerinde yaşana kaybın şiddetini birinci derecede hisseden ülkeler olarak; Dominik Cumhuriyeti, Hırvatistan, Mısır, Macao, Arnavutluk, Bahama Adaları, Katar, Karadağ, Şeyseller, Curaçao ve Ürdün’ü saydı.

İspanya, Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Fransa gibi klasik Akdeniz destinasyonlarının ise nu 1 yıllık turizm depremini artçı sarsıntılarla atlattığını söyleyen Yavuz, ‘Ülkeler koronaya karşı mücadelelerini sürdürürken kısıtlamaların kalktığı her fırsatta da turizm faaliyetlerini tekrar harekete geçirmeye çalıştılar’ şeklinde konuştu. 

KORONAVİRÜS SALGINI, DÜNYA TURİZM SIRALAMASINI DEĞİŞTİRDİ

Dünya genelinde sadece 6 ülkenin turist sayısında iki haneli rakamlara ulaşabildiğini ve yaşanan Koronavirüs salgınının en çok turist alan ülkeler sıralamasını da değiştirdiğini ifade eden Recep Yavuz, ‘83,5 milyon turistle 2019 yılının 1'incisi İspanya, 2020'de 19 milyon turistle 4'üncülüğe geriledi. 2019'un 3'üncüsü olan Çin, radikal tedbirlerle turist sayısını neredeyse sıfırladı ve adeta dünya turizminden silindi. Yılların turizm ülkesi Fransa'dan ise bir veri bile yok’ dedi.

TÜRKİYE DÜNYADA BEŞİNCİ SIRADA

2020 yılında 25 milyon 200 bin turistle dünyada en çok turisti ağırlayan ülkenin İtalya olduğunu ifade eden Yavuz, İtalya’nın ardından en çok turist ağırlayan ülkeleri şöyle sıraladı, ‘Korona sürecinin kazananı Meksika gibi gözüküyor. 24 milyon 30 bin turistle Meksika tarihinde ilk kez ikinci sıraya yerleşti. ABD ve İspanya 19 milyon turistle 3 ve 4'üncü sırayı alırken, Türkiye 15,9 milyon misafirle korona sürecinde de dünya 5'inciliğini korudu.’

2020 yılında gerçekleşen toplam turizm gelirinden en çok 76,1 milyar dolar ile ABD'nin istifade ettiğini belirten Yavuz, Türkiye'nin ise 10,2 milyar dolarla dünya gelir sıralamasında 11 olduğunu ifade etti.  Sadece 1,8 milyon turist ağırlayan Avustralya'nın kişi başı turist geliri 14 bin 127 dolar olduğunu ve 25,8 milyar dolarlık turizm geliriyle dünyada turizmden en çok gelir elde eden ikinci ülke konumunda olduğunu söyledi.

RECEP YAVUZ: HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİYİZ

Türkiye’de turizmciliğin geçmiş bütün krizlerde olduğu gibi en hızlı tepki veren fakat çözüm üretme noktasında da en hızlı reaksiyon gösteren sektör olduğunu belirten Yavuz, ‘Mutlaka yapılacak birçok şey vardır. Öncelikle 'her şey dahil' sistemini tekrar gözden geçirip, gerekli dokunuşları yaparak, turistin geldiği ülkeyi gezmesinin önünü açmalıyız’ şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal