Tümörü Küçültüyor: Biontech Kanser Tedavisinde Kullanılacak Yöntemi İnsanlar Üzerinde Kullanmaya Başladı

Koronavirüs salgınını önlemek için aşı geliştiren biontech, kanser tedavisi için önemli bir çalışmaya imza attı. Almanya’da bulunan biontech firması, kanser hücreli ile savaşan ilacın insanlar üzerinde denemesine başladı…

11.09.2021-16:21 - (Son Güncelleme: 11.09.2021-16:37) Tümörü Küçültüyor: Biontech Kanser Tedavisinde Kullanılacak Yöntemi İnsanlar Üzerinde Kullanmaya Başladı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınını önlemek için çalışmalar yapan biontec, kanser hücreleri ile savaşan ilacının hayvanlar üzerindeki çalışmalarını tamamladı. İlacın insanlar üzerinde kullanılmasına ise karar verildi. 

BİONTECH KANSERLE SAVAŞAN İLAÇ GELİŞTİRDİ

Biontech’in Almanya’da bulunan firması koronavirüs sonrası kanser hücreleri ile savaşan ilaç çalışmalarına başlamıştı. Üretilen ilacın hayvanlar üzerinde tümörleri tamamen küçültebilmesinin ardından ilacın inşalar üzerinde denenmesine başlanılacağı belirtildi. 

Tıp tarihinde çığır açacak mRNA aşısının geliştiricisi olan Alman şirketi Biontech, üzerinde çalışmaların yapıldığı yöntemin tümörlerle savaştığı ve insanları üzerinde de etkili olup olmayacağını anlamak için tedaviyi denemeye baladı. 

mRNA olarak adlandırılan şey aslında hücrelere protein üretmek için talimat veren moleküldür. Yurt dışında yayımlanan bir tıp dergisine konu olan çalışma, kanser hücreleri ile savaşmak için bağışıklık sistemi tarafından doğal olarak üretilen bir protein olan sitokinlerden bir mRNA karışımı geliştirildi.  

KANSERLİ HÜCRELERLE SAVAŞAN ANTİ-TÜMÖR PROTEİNLERİ

Geliştirilen bu yöntem Pfizer'in kovid-19 aşısına benzer şekilde vücutta istenilen proteinin üretilmesini sağlıyor. Üretilen protein ise kanserleri hücrelerle savaşmaya destek oluyor. 

KANSERLİ TÜMÖR KÜÇÜLDÜ

Bir süredir yürütülen çalışmanın sonuçları incelendiğinde mRNA karışımının iki farklı kanser türüne sahip fareler üzerinde test edilmesinden yaklaşık 40 gün sonra 20 fareden 17’sinde kanserleri hücrelerin yok olduğu, tümörün küçüldüğü gözlemlendi. 

Ayrıca yapılan hayvan testlerinde bazılarında hedeflenen tedavinin cilt kanserine karşıda yanıt verdiği belirtildi. Vücutta gelişen anti-tümör kayıtlarına cevap veren çalışma, tümörün küçülmesine neden olduğu belirlendi. Uzmanlar geliştirilen çalışmanın çok büyük bir şey olduğunu ifade ederken yine de yan etkiler oluşturabileceğinin unutulmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

Yürütülen çalışmanın başarılı sonuçlar vermesinin ardından Klinik denemelerine de hız kesmeden başlanıldı. 2019 yılından bu yana 231 katılımcının dahil edildiği birinci/ikinci faz denemesi hala devam ediyor. Kasım 2020 tarihinde yayımlanan ön sonuçlar şu anda SAR441000 olarak bilinen deneme tedavisinde herhangi bir olumsuz yan etki görülmediğini belirtiyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal