Akrilamid Nedir?

Akrilamidin vücutta birikerek kanser hastalığına yol açabildiği bilinmektedir. Peki, akrilamid hangi yiyeceklerde bulunmaktadır? Akrilamidin zararları nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

29.08.2021-10:32 - (Son Güncelleme: 22.10.2021-14:37)

Akrilamid, pişirme sonucunda ısıl işlem gören yiyeceklerde doğal biçimde oluşan kimyasal bir bileşendir. Bu bileşenin vücutta birikerek kanser hastalığına yol açabildiği bilinmektedir.

YÜKSEK DOZU KANSER NEDENİ

Akrilamid, karbonhidrat açısından zengin yiyecekler 120 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda pişirildiğinde, kızartıldığında, fırınlandığında veya kavurma işlemi gördüğünde oluşmaktadır.

Deneyler ile yapılan araştırmalar, akrilamidin sürekli ve yüksek dozlarla alındığında kansere yol açtığını kanıtladı.

HANGİ YİYECEKLER AKRİLAMİD İÇERMEKTEDİR?

Nişasta içeren ve yüksek sıcaklıklarda işlem gören tüm yiyeceklerde akrilamid bulunabilir.

Akrilamid oranı yüksek olanlar yüksek sıcaklığa maruz kalan ve rengi koyulaşarak dokusu yoğunlaşan gıdalardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Kavrulmuş kuru yemişler, kahve, çikolata, patates kızartması, cipsler, tahıllar, ekmekler,bisküviler ve karamelize edilen meyveler ile sebzeler.

Akrilamid oluşumunu tamamen engelleyecek  bir çözüm ne yazık ki bulunmamaktadır. Fakat akrilamidi azaltmaya yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal