Trafik Gürültüsü Kuşların Yeteneklerini Köreltiyor

Yeni bir araştırma, trafik gürültüsünün kuşların yiyecek bulma, yeni motor becerileri kazanma, nesne dürtüleri kontrol etme gibi pek çok yeteneğinin körelmesine neden olduğu keşfedildi.

05.02.2021-14:29 - (Son Güncelleme: 05.02.2021-14:29) Trafik Gürültüsü Kuşların Yeteneklerini Köreltiyor

ABD’nin Oregon eyaletinde bulunan Pasific Üniversitesi tarafından yapılan araştırma kapsamında araştırmacılar, zebra ispinozlarının (Hint bülbülü) davranışlarını inceleme altına aldı.

Laboratuvar ortamında yapılan deneylerde araştırmacılar, kuşları hem sessiz bir ortamda hem de trafik akışı olan bir kaydı oynatılırken gözlemledi.

Araştırmada, kuşlara verilen görevler, vahşi ortamdaki sorun çözme ve yiyecek aramayı taklit edecek şekilde tasarlandı.

Bunlardan biri, ödülü bulmak için kuşların çevirmek zorunda kaldığı yaprağa benzeyen ‘kapakların’ altından yiyecek almayı içeriyordu.

HAYATTA KALMA YETİLERİNİ KISITLIYOR

Bilim insanları yapılan araştırmada, trafik seslerinin kuşların yiyecek bulma, yeni motor becerileri kazanma, nesne konumlarını hatırlama, dürtüleri kontrol etme ve diğer bireyleri gözlemleyerek öğrenme yeteneklerini zamanla kaybettiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, gürültü kirliliğinin ‘yaban hayatı için daha önce dikkate alınmamış sonuçları’ olduğunu belirtirken, pek çok kuş türünün bu sebeple risk grubunda olduğu konusunda uyarıda bulundu.

DİĞER KUŞ TÜRLERİNİ DE ETKİLENDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Çalışmayı yöneten Profesör Christopher Templeton, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, ‘Sadece bir arabanın geçtiğini duymak, onların performanslarının kötüye gitmesi için yeterliydi. Trafik gürültüsü duymadıklarında yiyecek arama görevlerini doğru bir şekilde yapma olasılıklarının neredeyse iki kat daha fazla olduğunu gördük. Bu sonuçların şehirlerde yaşayan diğer kuş türleri için de geniş çapta geçerli olacağını düşünüyorum. Çünkü zebra ispinozları doğadaki en gürültücü kuşlardan biridir. Eğer gürültü onları bu derece etkiliyorsa, muhtemelen durum diğer türler için daha kötüdür’ dedi

KORONAVİRÜS KARANTİNASI KUŞLARIN ŞARKILARINI DEĞİŞTİRDİ

Bunun yanı sıra, insanların neden olduğu gürültünün yaban hayatı üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip olduğuna dair kanıtlar son zamanlarda yapılan araştırmalarla çoğalıyor.

Eylül ayında Tennessee Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, nispeten daha sessiz olan karantina döneminde kuşların şarkılarını değiştirdiğini ortaya koydu.

Kovid-19 kilitlenmesi sırasında ABD’nin San Francisco kentinde trafik gürültüsündeki dramatik azalma, serçelerin daha yumuşak ve ayrıntılı şarkılar söylemesine vesile oldu.

Bu hafta yayınlanan ve Cambridge Üniversitesi’nde yapılan farklı bir çalışmadaysa araştırmacılar trafik gürültüsünün cırcır böcekleri üzerindeki etkisini ortaya koydu.

Buna göre, trafik gürültüsü böceklerin kur şarkılarını bozarak, eşlerini ayırt etme becerilerini etkisiz kılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal