Torba yasası nedir, Temmuz 2022 torba yasa maddeleri neler? Torba yasa sonrası elektrikli otomobillerde 300 bin liraya kadar indirim

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçen torba yasa teklifi, elektrikli otomobillerde indirimin kapısını araladı.

04.07.2022-11:08 - (Son Güncelleme: 04.07.2022-14:10)

Bu hafta torba yasaya sonradan eklenmiş olan elektrikli araçların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını yeniden belirleyen kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gerçekleştirilen oylamalar soncunda kabul edildi.

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un fiyatını daha ulaşılabilir seviyelere düşmesi beklenen bu düzenlemeyle birlikte, şu anda bayilerde satışa sunulan ve önümüzdeki zamanlarda da satışa sunulması düşünülen birçok elektrikli otomobilin fiyatlarını da düşürecek.

Elektrikli araçların yeni ÖTV oranları ise göze çarpıyor, motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrah değeri 700 bin TL'yi aşmayan elektrikli otomobillerin yeni ÖTV oranı yüzde 10 olacak.

700 bin TL'yi geçen otomobillere yüzde 40 ÖTV oranı

Aynı motor gücüne sahip lakin matrah değeri 700 bin TL'yi  geçen elektrikli araçların yeni ÖTV oranı ise yüzde 40 olacak.

Motor gücü 160 kW'ı geçen elektrikli otomobillerde ise, matrah değeri 750 bin TL'yi aşmayanlar yüzde 50, aşanlar ise yüzde 60'lık vergi dilimine girecek.

Son olarak Şubat 2021 tarihinde yapılan düzenleme doğrultusunda, motor gücü 85 kW'ı geçmeyen elektrikli araçların ÖTV oranı yüzde 10, motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında kalan elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 25, motor gücü 120 kW geçen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı ise yüzde 60 oranlarındaydı.

Elektrikli otomobillerin ÖTV'sinde yapılan değişiklikte, oranlar haricinde en büyük değişikliğin hesaba matrah değerlerinin de eklenmesi olduğu görülüyor.


Lüks otomobilleri es geçti

Yapılan değişikliğin tüketiciye nasıl yansıyacağını belirlemek için, elektrikli otomobillerin fiyatlarını incelemek gerek.

Örnek olarak, Renault'un 80 kW güce sahip Zoe modeli, yapılan ÖTV değişikliğinden etkilenmeden yüzde 10 vergi diliminde kalmayı devam ettirecek.

Zoe dışında premium  otomobil kategorisinde yer alan BMW'nin iX3, iX, i4 gibi elektrikli otomobilleri de yeni düzenlemede açıklanan 160 kW güç değeri ve 750 bin TL'lik matrah değerlerini aştıkları için vergi oranlarını en yüksek dilim olan yüzde 60'ta kalmayı sürdürecekler.

Benzer durum diğer premium otomobil markaları için de geçerli.

Jaguar I-Pace, Mercedes-Benz'in EQA, EQB, EQC, EQE ve EQS modelleri gibi premium elektrikli otomobillerin ÖTV oranları da yapılan değişiklikten etkilenmeden yüzde 60'lık dilimde kalacak.


300 Bin TL'lik indirim yolda

Pazardaki Çinli modeller Skywell ET5 ve Seres 3 ise, ÖTV değişikliğinden en çok etkilenen otomobiller arasında yer alıyor.

Her iki otomobilin de ÖTV oranı yüzde 60'tan yüzde 10'a düşerek tüketicisine yaklaşık 300 bin liradan fazla fiyat avantajı sağlayacak.

MINI Cooper SE ve Hyundai Kona Elektrik de, ÖTV oranlarında büyük değişim yaşayan otomobiller olarak dikkat çekiyor.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal