Son dakika: Torba yasası Meclis'e sunuldu! Emeklileri yakından ilgilendiren gelişme şaşırttı! En düşük emekli maaşı 3500 TL oldu

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge içinde yer alan 'torba yasası' teklifinde yeni düzenlemeler gündeme geldi. Toplamda 57 maddeden oluşan torba yasasında en merak edilen konulardan olan emekli maaşları da yer aldı. Eğitimden sağlığa kadar olan her alanda düzenlemelerin yapıldığı bu süreçte en düşük emekli maaşının 3500 TL olduğu gündeme geldi. Bunun üzerine kimlerin maaşına zam yapılacak, en düşük emekli maaşı ne kadar oldu? sorularının yanıtları haberimizde yer almaktadır. İşte, torba yasası hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır

30.06.2022-18:50 - (Son Güncelleme: 30.06.2022-18:50) Son dakika: Torba yasası Meclis'e sunuldu! Emeklileri yakından ilgilendiren gelişme şaşırttı! En düşük emekli maaşı 3500 TL oldu

Uzun süredir üzerinde çalışmaların yapıldığı 3600 Ek gösterge içerisinde bulunan torba yasasında gelişme üzerine gelişme yaşanıyor. Özellikle emeklilerin yüzünü güldürecek olan yeni düzenlemede en düşük emekli maaşının 3500 TL olmasına karar verildi. Meclis'e sunulan torba yasası hakkında tüm detaylar haberimizde

5.3 milyon memura müjde

Gerçekleşecek olan düzenlemelerde öğretmen, polis, sağlık çalışanı ve din görevlileri için ek göstergenin 3600 olmasına karar verildi. 30 yıl hizmet veren kişilerin emekli aylığına 1200 TL zam gelirken ikramiyelere ise 50 bin lira artış yaşanacaktır.

Bankalara kalıcı vergi

2023 yılı için Kurumlar Vergisi %25 çıkarılması halinde yapılan düzenlemeyle beraber gerçekleşen değişiklik de bu oran sürekli hale getirilmektedir.

12.000 TL'lik özel usulsüzlük cezası 50 bin TL çıkarılırken, yılda en fazla verilecek olan ceza 120 bin TL'den 500 bin TL olarak değiştirildi.

KOBİ'lere verilen 50 milyar liralık yardım 100 milyar liraya çıkartılarak krediye erişim imkanı artırıldı.

Torba yasası değişiklikleri

Sınav şartı kalktı

Eğitim üzerinde torba yasasında yer alan düzenlemelerde Hukuk fakültesi mezunu olup hakim ve savcı yardımcılığı için gerekli olunan sınav şartı 31 Mart 2024 tarihinden sonra mezun olanlar için aranmayacaktır.

Kısmi imar affı yolda

İnşaat için tüm izinlerin alınmasıyla alınan ruhsatta kullanıma izin verilmeyen yapılar da elektrik ve su aboneliğinin süresinin uzatılmasıyla yeni karar alındı. Bunun yanı sıra önemli olan düzenleme ise elektrik ve su aboneliği ile ilgili ruhsatın alınarak yapılan inşaatlarda 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılmış olanlar için bu şart aranmayacaktır.

Kaçak geçiş cezalarına düzenleme

Yeni düzenlenen yasalar üzerine ele alınan bir diğer konu ise kaçak geçişler oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından otobanlar üzerinden kaçak geçiş yapanlar tespit edilerek 15 gün içinde ödeme yapmaları durumunda cezaya tabi olunmayacağı fakat ödeme 45 gün içinde gerçekleşirse 1 katı ceza alınacağı açıklandı. Bunun yanı sıra özel şahsa ait olan yollardaki kaçak geçişlerde ise geçilen yolun ücreti kadar ceza kesilecek ve bu tutar 45 gün içinde yatırılmazsa 4 katı ceza uygulanacaktır.

Torba Yasası düzenlemeleri

En düşük emekli maaşı 3.500 TL oluyor

Torba yasasında yer alan yaşlılık, malullük, ölüm aylığı gibi maaş alanların hakları savunulması üzerine en düşük ödenen ücretin 2500 TL'den 3 bin TL'ye çıkması istendi. Bunun üzerine komisyona sunulan teklif ise 3.500 TL oldu.

Talimat verilmişti! Erdoğan'ın zamlı maaşı yasadan çıkarıldı

Torba yasasında yer alan konulardan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zamlı maaşı torbadan çıkartıldı. Yeni düzenleme Erdoğan'ın TBMM'ye yaptığı çağrı sonrasında gerçekleşirken emekli cumhurbaşkanı, emekli başbakan, emekli milletvekillerinin maaşlarına yapılacak olan yüzde 40 oranında ki zam bekletilmeye alındı. Emekli olan siyasi adamların maaşlarının bulunduğu gösterge farklılaştırıldı. Meclis'e gelen teklife göre TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Bakanlık ya da TBMM üyelerinin emekli olduktan sonra 9000 ek göstergeden yararlanması istenildi. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal